Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/5028224 www.bgdnes.bg

Престъпници в униформи

Граничар с нарколаборатория в дома си, служител - къртица в ДАНС, полицай продава дрога пред входа на районното управление. Това не е сценарий за мегахитов американски сериал, а част от новините през последната седмица. На фона на тези събития в света на органите на реда 61,3% от българите вярват, че родната полиция ги пази, сочат данните от проучването на фондация "Общество и сигурност" и полицейския синдикат. Пак в този доклад някъде между статистическия анализ се споменава и за едни 62% от обществото, които се страхуват от бездействието на институциите, а 78% се чувстват несигурни ежедневно.

ВНИМАНИЕ, ЧИТАТЕЛИ! Целия текст, снимки, още факти и интересни детайли ще публикуваме УТРЕ в хартиеното издание на "България Днес".

Реклама


Порция "храна" за българската безнадеждност е сервирана още на закуска - в началото на седмицата, когато става ясно, че граничният полицай Йордан Запрев и неговата майка София са арестувани, защото имали домашна оранжерия за марихуана. От дома им са иззети 632 грама канабис, а двамата постояха и в ареста, преди да бъдат освободени под парична гаранция.
Приемайки, че това е изолиран случай, можем да се разходим из азбучника на полицейските престъпления и да се върнем само ден назад, когато контрабандисти с къртица в ДАНС бяха арестувани, а за акцията - съобщено със задоволство на специална пресконференция, дадена от заместник-директора на ДАНС Олег Петков. Пред медиите бе съобщено, че "каналджиите" с помощта на връзката в агенцията по сигурността са вкарали над 500 нелегални мигранти у нас. Спецченгето и двамата полицаи от СДВР, които участвали в схемата, остават в ареста. Имената им не се съобщават, заседанията ще протичат при закрити врати.
След като подобни схеми се прокрадват в най-сигурната институция у нас, фрапантният случай с варненския полицай Ивайло Иванов, който дори има прякор - Нинджата, не би трябвало да бъде изненадващ. Нинджата се нарежда на едно от топместата в класацията за най-нагли престъпления, извършени от униформени, благодарение на бизнеса, който "разработил" директно пред Районното управление. Униформеният продавал марихуана и логично бе арестуван пред входа на Пето РПУ в Златни пясъци на 3 септември, докато давал наставления и съвети на наркодилърите, с които работел в колектив.
На фона на тези събития рекетът, който полицаят от Трето РПУ Иван Братованов и съдържателят на хостел Матей Димитров извършвали в тандем, изглежда като детска игра. Софийският градски съд разбираемо остави дуета в ареста в понеделник. Ортаците бяха арестувани за изнудване на мъж, който е бил роднина на хотелиера. Поискали му 1000 лева, за да прекратят преписката срещу него. Делото се гледа при закрити врати, тъй като провинилите се били подслушвани от полицията. Корупцията и рекетът пъплят и по високите етажи на районните. На 16 септември бяха арестувани началниците на полицейските управления в Първомай и Асеновград - Васил Налбантов и Димчо Темелков. Арестите бяха извършени по време на мащабна акция на криминалисти срещу организирана престъпна група и престъпления по служба.
Продължавайки да попълваме хрониката на униформените престъпници, прави впечатление, че полицаи има замесени почти във всяка криминална ниша у нас - от рекета, през шофирането в нетрезво състояние до контрабандата, продажбата на наркотици и убийствата, които в повечето случаи са извършени със служебно оръжие. Такъв бе случая с 25-годишната Ивелина Славчева, която бе разстреляна от влюбения в нея служител на реда - полицая Иво Маринов. Инцидентът стана на 15 септември 2012 година, когато униформеният проследил момичето до дискотека в града, заплашвал я пред приятелите и след това я причакал до колата й, където я убил. След като се стигна до трагичен край, директорът на ловешката полиция разкри, че с въпросния полицай и преди е имало проблеми. Бивши негови приятелки разкриха, че ги е заплашвал с убийство и е палил вратите на домовете им. Самата Ивелина е подала жалба срещу Иво Маринов за тормоз, но тя така и не бе разгледана навреме, за да бъде предотвратена отвратителната саморазправа. Полицаят Иво Маринов бе осъден на 30 години затвор на първа инстанция, тъй като се възползва от вратичката в закона да направи самопризнания и в замяна да получи с 1/3 по-малка присъда, както и делото да се гледа при съкратено съдебно следствие.
Оказва се, че униформата, която трябва да носи гордост и престиж на родните полицаи, на места е позацапана от действията на техните колеги и началници, а същевременно все по-голяма част от служителите на реда се забъркват в порочни схеми в стремежа си да постигнат по-висок социален статус. Там, където причината за полицейския произвол не е пари, става въпрос за проява на комплекси или психически отклонения, което със сигурност не успокоява онези българи, решили да вярват в българската полиция на 38,7%.

Тръпков и 20-те лева

Безспорно една от емблематичните издънки в полицейския свят е случаят с 53-годишния пътен полицай от СДВР Сашо Тръпков. Той бе заснет да взима подкупи, а клипът стана хит в интернет. Не защото случаят е уникален, а тъй като е емблема за родната полиция. На него се вижда как Тръпков преглежда документите на шофьорите, надвесен до стъклото, те му подават банкноти от по 20 лв. Униформеният сръчно ги прибира в джоба на жилетката си. В един от случаите младеж му подава документите си заедно с 5 лв., но служителят ги връща недоволен, след което шофьорът бърка в джобовете си и му дава 20 лв.
За капак Тръпков се опита да надхитри за пореден път системата, като подаде рапорт за пенсиониране почти веднага след като случаят се популяризира. Целта му бе да получи накуп 18 заплати, които му се полагат, но ръководството го отстрани от поста на базата на дисциплинарката, която започна срещу него.

Срамна бройка уволнени

Само 16 полицаи са уволнени от МВР заради корупция, сочат анализите за 2014 г. За сравнение, през 2011 г. уволнените служители на полицията са били 160. Три години по-късно - през 2014 година, 22-ма служители на СДВР са били отстранени за нарушения. От началото на 2014 г. в министерството са образувани общо 43 дисциплинарни производства заради подкуп. 18 от тях не са приключили, а в 7 от случаите подозренията за корупция не са потвърдени, сочи статистиката. Двама служители са наказани с по-леки санкции.



Реклама
Реклама
Реклама
Реклама