Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/5028385 www.bgdnes.bg

България получава от ЕС 6,4 млн. евро за бедствия

Европейският съюз отпуска на България близо 6,4 млн. евро помощ от европейския бюджет за преодоляване на щетите от тежките наводнения през януари-февруари 2015 г., определи пленарната сесия на Европейския парламент днес, съобщи БГНЕС.

Парите са част от пакет от 16,3 млн. евро за възстановяване на инфраструктурата в България и Гърция вследствие на природни бедствия в началото на годината и ще дойдат от Фонд "Солидарност" на ЕС, съобщиха от ЕП. Точният размер на помощта е 6 377 815 евро. За Гърция точният размер на помощта е 9 896 950 евро.

Реклама

Фонд "Солидарност" ще покрие част от разходите, които България е направила, след като силен дъжд и предизвикани от него наводнения и свлачища причиниха сериозни щети на диги, комуникационни мрежи и пътища, както и на частни домове и обществени сгради. Особено засегнат бе югоизточният регион на страната.

Помощта за Гърция в размер на 9,9 млн. евро е за щети, причинени от наводнения през февруари 2015 г. в два региона: Еврос (Източна Македония и Тракия) и Централна и Западна Гърция.

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама