Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/5028577 www.bgdnes.bg

Михаил Миков: Националният интерес на България е несъвместим с въвличането й в конфликти

За страната е по-важно да поиска отмяна на санкциите срещу Русия и да потърси компенсации от ЕС

„Преди малко получих писмо от ПП "АТАКА", с което молят нашата парламентарна група да им преотстъпи правото си утре за предложения за точки в дневния ред. Целта - те да внесат проекторешение за присъединяване на България в коалицията срещу Ислямска държава, водена от Русия”. Това сподели в профила си във фейсбук председателят на БСП Михаил Миков. В тази връзка той заявява, че националният интерес на България е несъвместим с въвличането ни във военни конфликти.

Реклама

„Нито е разумно правителството да провежда семинари на сирийската опозиция в Правец, нито да не допуска руски самолети да прелитат над България. Но още по-неразумно е да пращаме българи да воюват в конфликт, който по много от своите белези е мюсюлмански вътрешнорелигиозен”, пише още Миков. Според него е нелепо да си представим държави във военна коалиция, които едновременно с това са в режим на санкции и контрасанкции една спрямо друга.

„В тази си част писмото има приносен момент към световната история. Също толкова нелепо е искането на фона на усилията на управляващите, които подкрепя и АТАКА, да дадат на концесия отбраната на небето на България. Ние тези чужди самолети ли ще пращаме да воюват в Сирия или МИГ-овете, които не могат да летят, защото някой скри договора за ремонта им?”, пита Миков. По думите му включването на точки в дневния ред е едно от малкото запазени права, които ползва опозицията в нашето Народно събрание.

„Затова ми се видя странно участници в управлението да искат от опозицията да се откаже от това свое право. Мисля, че това не е редно и не бива нито да се иска, още по-малко - да се допуска”, категоричен е лидерът на БСП.

Миков заявява, че от ляво няма да приемат абсурдното предложение на ПП "АТАКА". „Струва ми се, че в дневния ред на България е далеч по-важно да се иска отмяната на санкциите срещу Русия и търсене на възможности за компенсиране на последиците за българската икономика и гражданите, а не въвличането на България във война”, подчертава председателят на социалистите. Той допълва, че утре ПГ на БСП ЛЯВА БЪЛГАРИЯ ще използва правата си по закон и ще поиска за седми пореден път Народното събрание да вземе решение за отмяна на санкциите срещу Русия и ще призове правителството да иска компенсации от Европейския съюз. „Това изисква българският интерес, това искат повечето българи”, завършва Михаил Миков.

Пълният текст на изявлението:

Приятели!

Реклама

Преди малко получих писмо от ПП "АТАКА", с което молят нашата парламентарна група да им преотстъпи правото си утре за предложения за точки в дневния ред. Целта - те да внесат проекторешение за присъединяване на България в коалицията срещу Ислямска държава, водена от Русия. Това писмо ме учуди - толкова много, че реших да споделя с Вас поне първите си размисли по въпроса.

Преди всичко мисля, че националният интерес на България е несъвместим с въвличането ни във военни конфликти. Нито е разумно правителството да провежда семинари на сирийската опозиция в Правец, нито да не допуска руски самолети да прелитат над България. Но още по-неразумно е да пращаме българи да воюват в конфликт, който по много от своите белези е мюсюлмански вътрешнорелигиозен.

Не знам кой как мисли нещата, но ми се вижда достатъчно нелепо да си представим държави във военна коалиция, които едновременно с това са в режим на санкции и контрасанкции една спрямо друга. В тази си част писмото има приносен момент към световната история.
Също толкова нелепо е искането на фона на усилията на управляващите, които подкрепя и АТАКА, да дадат на концесия отбраната на небето на България. Ние тези чужди самолети ли ще пращаме да воюват в Сирия или МИГ-овете, които не могат да летят, защото някой скри договора за ремонта им?

Включването на точки в дневния ред е едно от малкото запазени права, които ползва опозицията в нашето Народно събрание. Затова ми се видя странно участници в управлението да искат от опозицията да се откаже от това свое право. Мисля, че това не е редно и не бива нито да се иска, още по-малко - да се допуска.

Поради тези, а и поради още ред други причини, ние, разбира се, няма да приемем абсурдното предложение на ПП "АТАКА". Струва ми се, че в дневния ред на България е далеч по-важно да се иска отмяната на санкциите срещу Русия и търсене на възможности за компенсиране на последиците за българската икономика и гражданите, а не въвличането на България във война. Затова още утре нашата парламентарна група ще използва правата си по закон и ще поиска за седми пореден път Народното събрание да вземе решение за отмяна на санкциите срещу Русия и ще призове правителството да иска компенсации от Европейския съюз. Това изисква българският интерес, това искат повечето българи.

Реклама
Реклама
Реклама