Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/5028978 www.bgdnes.bg

Фандъкова: Развиваме София като зелен град

Нови 12 км метро, 250 автобуса и 25 детски градини до 2019 г.

Mодернизиране на градския транспорт, строителство на третата линия на метрото, намаляване на трафика, енергийноефективно осветление, реновиране на улиците в кварталите, рециклиране на половината от отпадъците, ускоряване на санирането на панелните блокове. Това са част от приоритетите, които ще развият София като зелен град. Проектите са заложени в управленската програма до 2019 г., която кандидатът на ГЕРБ за кмет на столицата Йорданка Фандъкова предлага на софиянци.

“Софиянци знаят, че не давам празни обещания, а работя с конкретни и видими резултати, които променят града ни. Предлагам визия за развитие на София като зелен град с готови проекти. Важно е хората да излязат и да гласуват, за да продължим промяната на града ни с бързи темпове”, заяви пред “24 часа” Фандъкова.

Реклама

Екология

Изграждане на инсталация за производство на гориво от отпадъци в “Топлофикация - София”, която ще намали с 10% разходите за природен газ. Производство на пелети от биомаса за отопление на училища и детски градини, за да се намали употребата на твърди горива, които замърсяват въздуха. Реновиране на Западен парк и изграждане на зона за спорт и атракции. Възстановяване на нови части от Северен парк, Борисова градина, Южен парк и други. Довършване на първия изцяло нов парк в столицата - “Възраждане”. Изграждане на нови паркове в “Дружба”, “Младост” и “Овча купел”. Обновяване на 13 квартални градини. 4000 нови дървета по булевардите “Сливница”, “Цариградско шосе” и “Цар Борис III” и в по-малките улици. Изградена канализация на всички квартали до 2020 г. Модерна зоологическа градина със зони за атракции и практически занимания за ученици и студенти. Създаване на спасителен център за животни. Намаляване на бездомните кучета и изграждане на ветеринарен център за безстопанствени котки.

Кварталите –

по-добро място

за живеене

Ремонт и изграждане на квартални улици и тротоари във всички райони. Модернизиране на 60% от уличното осветление и изграждане на ново. Поддържани зелени площи и нови детски и спортни площадки.

Обновени улици

и булеварди

Основен ремонт на 30 улици и булеварди с нови тротоари, осветление и велоалеи, сред които “Евлоги и Христо Георгиеви”, “Дондуков”, “Прага”, “Искърско шосе”, “Арсеналски”, “Дж. Баучер”, “Граф Игнатиев”, “Богатица”, “Кракра” и др. Завършване на ул. “Обиколна”, изграждане на бул. “Копенхаген”, Източна тангента и разширение на “Черни връх”, “Монтевидео”, “А. Мицкевич”, “Д. Пешев”. Строителство на кръстовище на 2 нива при булевардите “България” и “Гешов”. Ремонт на над 20 км трамвайни трасета по булевардите “Цар Борис III”, “Македония”, “Стамболийски”, улиците “Алабин”, “Каменоделска” и др. Продължение на зеленото трамвайно трасе от Руски паметник по бул. “Македония”.

Модерен и удобен

градски транспорт

Строителство на 12 км от третия лъч на метрото от театър “Зад канала” до “Красно село” и участъка от “Овча купел”. 12 нови станции през 2019 г. Така 550 000 души дневно ще пътуват с метро, трафикът ще се намали с 22%, шумът - с 20%, а от кварталите до центъра ще се стига за 10-15 минути. Намаляване с 1/3 времето за придвижване с интелигентна система за управление на трафика по 160 кръстовища. Въвеждане на електронен билет и единна електронна система за таксуване в градския транспорт. Пускане на обществени велосипеди и веломрежа от 200 км. 270 нови автобуса за градския транспорт. Електробуси по линиите, обслужващи центъра и големите квартали. 25% нови трамваи и депо за ремонт на метровлакове и трамвайни мотриси. Обновяване на спирките, разширяване на безплатните интернет зони и автобусите с безплатен Wi-Fi.

Град на новите

технологии

Реклама

Създаване на платформа за граждани за електронно предоставяне на информация и споделяне на мнения за развитието на града. Локални допитвания по конкретни теми в кварталите. Повече електронни услуги за бизнеса и гражданите. Създаване на система за онлайн плащания на такси, онлайн подаване на имотни декларации и система за предоставяне на информация за хората с увреждания. Видеонаблюдение във всички детски градини, училища и крайните квартали. Развитие на северните територии като място за екоселища, агроцентрове и индустриални зони. Утвърждаване на София като регионална столица на дигиталния пазар.

Образование

и спорт

Строителство на 25 нови детски градини за 102 групи в 16 района. Програма за ремонт на училищните дворове. Модернизация на сградите и дворовете на 24 училища и детски градини. Пълна енергийна ефективност в 90% от учебните и детските заведения. Разширение и нови сгради към 5 училища. 10 нови физкултурни салона, 2 спортни зали и 16 ученически плувни басейна. Над 100 нови спортни площадки, фитнеса на открито и игрища в кварталите. Адаптирани детски площадки и игрища за хора с увреждания.

Здравеопазване

и социална

политика

Нови социални услуги за деца и възрастни – 3 дневни центъра, 2 центъра за рехабилитация и интеграция, 2 центъра за обществена подкрепа, 4 защитени жилища и клубове на пенсионера. Изграждане на хосписи. Достъпна градска среда – скосяване на тротоари, тактилни ивици, звукова сигнализация на светофарите и спирките, нови нископодови автобуси и трамваи. Поне 6 млн. лв. годишен бюджет на програмата “Асистенти за независим живот”. Възможности за трудова заетост на хора в неравностойно положение в общински предприятия. Дофинансиране на общинските болници и инвестиции в нова апаратура.

Творческа

столица

Довършване на археологическите проучвания под пл. “Св. Неделя”. Свързване на пространството с музея на открито при ларгото. Подаване на кандидатура пред ЮНЕСКО за включване в списъка на световното културно наследство. Програма за възстановяване на сградите – паметници на културата, и старите къщи чрез стимули за собствениците. София - дестинация за исторически и културен туризъм. Повече места за култура и изкуство в кварталите, нови читални и библиотеки. Платформа за развитие на София – Творчески град на киното на ЮНЕСКО. Инвестиции в създаването на изкуство и култура чрез столичните програми “Култура” и “Европа”.

Реклама
Реклама
Реклама