Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/5029114 www.bgdnes.bg

Неутриното взема “Нобел” за физика

Нобеловата награда за физика за 2015 г. бе присъдена на учените Такааки Каджита от Япония и Артър Макдоналд от Канада. Независимо един от друг те доказаха, че неутриното вибрира и преминава от един вид в друг. Така потвърдиха, че частицата има маса, след като дълго време физиците смятаха, че тя е безмасова.

“Откритието

промени нашето разбиране за

вътрешните механизми на материята

и може по решаващ начин да измени представата ни за Вселената”, казаха от Нобеловия комитет.

Реклама

Водещият пресконференцията в Стокхолм Йоран Хансон се обади на Макдоналд в Канада. “Добро утро отново. Аз съм човекът, който ви събуди преди 45 минути. Тази година награждаваме за промяна на самоличността сред едни от най-многобройните обитатели на Вселената” - пошегува се той.

“Много стряскаща новина. Добре, че край мене са моите колеги, за да я посрещнем заедно”, отвърна Макдоналд. Неутриното е втората най-разпространена фундаментална частица след светлинните фотони, затова е известно като “вездесъщата частица”. То е без електричен заряд. Отнася се към семейството на лептоните, които не се подчиняват на силните ядрени сили. Неутриното пътува свободно през небесните тела в Космоса и изминава огромни разстояния във Вселената. Съществуват три типа неутрино – електронно, мюонно и тау.

Такааки Каджита открил на детектор в Япония, че

атмосферното

неутрино превключва

от едно състояние в друго

- процес, наречен осцилация на елементарните частици, който е възможен само ако тези частици имат маса. По същото време в Канада проф. Макдоналд анализира данни, събрани в обсерваторията в Съдбъри, която наблюдава потоците неутрино, летящи от Слънцето. Той доказва, че едновременно с изчезването на електронни неутрино в потока лъчи се появяват също толкова тау-неутрино. Така потвърждава, че протича осцилация на електронните слънчеви неутрино в тау-неутрино.

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама