Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/5029166 www.bgdnes.bg

Ивайло Калфин отговаря: И намалените пенсии ще се индексират

Диана Митева: Здравейте, благодаря ви за възможността, която давате на читателите. Родена съм на 14.4.1957 г. и до момента имам 41 г. и 10 м. осигурителен стаж. Новите промени дават възможност да се пенсионираме една година по-рано по възраст, ако имаме изискуемия осигурителен стаж. Означава ли това, че мога да се пенсионирам през април 2017 г. и ако не - кога мога? При това положение пенсията ще е в намален размер пожизнено - въпросът ми е такива пенсии ще бъдат ли индексирани или увеличавани, когато това се прави за всички други пенсии?

От 1 януари 2016 г. хората, които имат необходимия осигурителен стаж, могат по собствено желание да се пенсионират до една година по-рано от възрастта им за придобиване право на пенсия за осигурителен стаж и възраст. Припомням, че тя ще бъде в намален размер с 0,4% за всеки месец, който не достига до възрастта за пенсиониране, и ще се изплаща в намаления размер пожизнено.

Реклама

В запитването посочвате, че сте родена на 14 април 1957 г. и че до момента имате 41 години и 10 месеца осигурителен стаж. От това следва, че ще придобиете право на пенсия за осигурителен стаж и възраст през 2018 г. на датата, на която ще навършите 61 години и 2 месеца. До една година по-рано от тази дата ще може да ви бъде отпусната пенсия в намален размер. Важно е да знаете, че тази пенсия ще се преизчислява и осъвременява така, както е предвидено и за останалите пенсии.

От 1 януари и вече бившите военни могат да се пенсионират по-рано

Анонимен: Как се тълкува създадената ал.10 в чл. 69 от КСО - (10) Право на пенсия при условията на ал. 1 – 9 имат и лицата, които са изпълнявали военна или държавна служба по законите по ал. 1 – 3, лицата, които са били на длъжностите по ал. 4 и 7, и служителите, които са извършвали дейностите по ал. 6.)? Това означава ли, че служител, който е отговарял до 31.12.2015 г. на условията за пенсиониране по чл.69 (примерно 27 г. общ осигурителен стаж, от които 2/3 в МВР), може да се пенсионира след време - примерно през 2017 г., по условията на чл.69, ал.10, независимо къде работи в този момент и каква категория има (т.е. не е задължително да работи в посочените ведомства по чл.69)?

Припомням, че разпоредбата на чл. 69, ал. 10 от Кодекса за социално осигуряване влиза в сила от 1 януари 2016 г. Едва след тази дата се създава възможност за бившите служители от специалните ведомства да се пенсионират при по-благоприятните условия на този член, които най-общо поставят изискване както към осигурителен стаж от 27 години, от които 2/3 действителен, така и към изискуема възраст.

Посочената от вас възможност за пенсиониране до 31 декември 2018 г., само при наличието на 27 г. общ осигурителен стаж, от които 2/3 в МВР, се отнася за лицата по чл. 69, т.е. за тези, които в момента на подаване на заявлението за отпускане на пенсия на това основание работят в специалните ведомства.

2016 г. в пенсия излизат жените, родени от 1 май 1955 до 28 февруари 1956 година

Нели Върбанова: Здравейте, интересува ме кога мога да се пенсионирам съгл. новоприетите правила. Родена съм на 16.02.1956 г. Имам над 35 г. стаж. Може ли това да стане 1 година по-рано от 60 г. и 10 м., което се пада на 16.12.2016, а да се случи на 16.10.2015 г. - на 59 г. и 8 м. - тази година.

Реклама

От 1 януари 2016 г. влиза в сила разпоредбата, която допуска възможността за отпускане на пенсия за осигурителен стаж и възраст в намален размер. Преценката дали даден човек отговаря на условията за отпускане на този вид пенсия се извършва съгласно условията за пенсиониране, които са в сила след тази дата.

За жените, родени в периода 1.5.1955 г. – 28.2.1956 г., условията за пенсиониране по общия ред се изпълняват през 2016 г., при навършване на възраст 60 години и 10 месеца и осигурителен стаж 35 години и 2 месеца. Това означава, че ако до 1 година по-рано имате посочения изискуем осигурителен стаж, може да ви бъде отпусната пенсия в намален размер, като заявлението за отпускане на пенсия по тези условия може да подадете след 1.1.2016 г., когато влиза в сила посочената разпоредба.

Военни и полицаи имат 1 година да се откажат от втора пенсия и да увеличат първата

Aнонимен: Роден съм след 1959 г. Пенсионер съм по чл. 69 от КСО от 2010 г. и пенсията ми, получавана от ДОО, беше редуцирана съгласно отменения чл. 127 (3) на КСО. Колебая се дали да се възползвам от правото си по §51 от промяната на КСО и пенсията ми да се преизчисли от първо число на месеца, следващ този, през който е направен изборът. Въпросът ми е, ако се възползвам и пенсията ми бъде преизчислена с възстановения ми индивидуален коефициент, то след преизчислението (вероятно би се получила сумата, която би ми била изчислена при пенсионирането ми през 2010 г., ако не бяха изискванията на чл. 127(3) от КСО ще бъдат ли добавени към получения размер индексациите на пенсиите през 2013-2015 г. (около 13% сумарно), или не?

Хората, на които е отпусната пенсия от Държавното обществено осигуряване (НОИ) до 31 декември 2015 г. и са с намален индивидуален коефициент, съгласно отменената вече ал. 3 на чл. 127, могат да поискат преизчисляване на пенсията, ако в срок до 31 декември 2016 г. изберат да прехвърлят средствата си от индивидуалните си партиди в универсален пенсионен фонд във фонд “Пенсии” на Държавното обществено осигуряване.

В този случай пенсията се преизчислява от първо число на месеца, който следва този, през който е направен изборът. С други думи - размерът на пенсията се актуализира към тази дата, като в преизчисляването се вземат предвид всички извършени до този момент промени, включително и индексациите.

Не може едновременно да се получават вдовишка добавка и наследствена пенсия

Анонимен: Пенсионер съм и получавам пенсия в размер на 810 лв. Съпругата ми също е пенсионер и получава пенсия около 420 лв. Тъй като съм онкологично болен, интересува ме след смъртта ми моята съпруга ще получава ли някакъв % от моята пенсия?

Когато единият от съпрузите остане вдовец, той има право на наследствена пенсия 5 години по-рано от възрастта, на която той самият придобива право на пенсия за осигурителен стаж и възраст по общия ред или преди тази възраст, ако е неработоспособен. Ако към момента на загуба на съпруга или съпругата другият е пенсионер, той има право към своята пенсия да получава добавка в размер на 26,5% от пенсията или сбора от пенсиите, получавани от починалия съпруг. Тази добавка е по-позната като “вдовишка” добавка. Важно е да знаете, че съпругът, останал сам, има възможност да прецени дали да получава собствената си песния и вдовишката добавка към нея, или да се откаже от собствената си пенсия и да получава единствено наследствена пенсия в размер на 50% от пенсията на загубения съпруг.

В случая трябва да се знае, че един и същ човек не може да получава едновременно вдовишка добавка и наследствена пенсия.

Реклама
Реклама
Реклама