Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/5029176 www.bgdnes.bg

2,7 млрд. лв. изплатени по “Регионално развитие”

2,7 млрд. лв., или 86% от бюджета на ОП “Регионално развитие” вече са разплатени, съобщи регионалният министър Лиляна Павлова на заседание на Комитета за наблюдение.

Реновирани са 450 училища, 400 детски градини, 43 университета, 72 културни сгради. Павлова уточни, че 165 млн. лв. са вложени във възстановяване на 121 туристически атракции, здравеопазването е финансирано с над 200 млн. лв., насочени към 17 държавни и над 30 общински болници. Над 400 млн. лв. са инвестирани в градския транспорт за закупуване на 200 автобуса, 60 тролейбуса и умни системи за управление на трафика.

Реклама

49 проекта по програмата са рискови, като за 6 от тях на стойност 10 млн. лв. няма сключени договори, предупреди Павлова. За останалите 43 имало сериозен риск половината дейности да не бъдат изпълнени и да останат за сметка на бенефициентите.

По отношение на ОП “Региони в растеж” министърът подчерта, че до 2018 г. повечето проекти трябва да бъдат реализирани и разплатени. Тя обясни, че в 39-те общини, които могат да получат финансиране по първата ос на програмата, вече имало инвестиционни програми.

Представителят на дирекция “Регионална политика” в ЕК Марек Теплански заяви, че за да постигне България успех по програмата, трябва да вземе поуки от грешките при предходния програмен период.

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама