Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/5029185 www.bgdnes.bg

От 2016 г. приемат в болница с пръстов отпечатък (обзор)

Всеки гражданин от 2016 година ще влиза в болница с пръстов отпечатък. Това съобщи здравният министър д-р Петър Москов във вторник и изненада и депутати, и здравната каса.

Персоналният пръстов идентификатор ще бъде въведен в края на януари и в аптеките.

По този начин пациентът щял да доказва присъствието си в болницата и в аптеката при получаването на безплатните и намалените лекарства.

Реклама

Чисто технически пръстовият идентификатор е четец за личната карта и всеки български гражданин, който вади лична карта, има пръстов отпечатък в МВР, коментира в парламента министър Москов. Там идеята му за въвеждане на персонален пръстов идентификатор предизвика бурни реакции.

Нужното устройство струвало около 20 евро. Покупката на четците ще бъде за сметка на здравната каса и министерството, уточни д-р Москов.

“Не става въпрос за система, която събира вашите отпечатъци. Това генерира еди-колко си битов код, който се записва на ваше име. Също толкова конфиденциално е, колкото и здравният ви запис в касата, където пише от какво сте боледували”, обясни д-р Москов. На базата на този запис всеки има в ЕГН системата т.нар. дърво на свързаност - данни за децата, за близки, които са инвалиди и не могат да си вземат лекарствата, а техен роднина получава право на достъп и ги взима за тях.

Председателят на здравната комисия в парламента д-р Даниела Дариткова от ГЕРБ бе изключително изненадана от предложението.

“Индивидуална електронна здравна карта - това е европейският път на електронна система, осигуряваща добро здравеопазване.

Имам много въпроси около идеята, които ще задам на министъра на здравеопазването. Как ще вземе пръстови отпечатъци на целокупното българско население, за да осигури база данни?”, попита тя. Здравният министър обаче имаше отговор на този въпрос.

Реклама

“Чисто технически пръстовият идентификатор е четец за личната карта. Никой не взима нищо. В базата данни, която вече съществува в МВР, превърната през съответния цифров код, ще се потвърди вашата идентификация, т.е. че сте там”, обясни д-р Москов, като имаше предвид в болницата или в аптеката.

Оттам нататък не виждам никаква причина информационните системи на държавата, които са свързани с изразходване на публични фондове, каквито са тези на НЗОК, да не бъдат свързани с един много прост и автентичен начин на идентификация, уточни здравният министър.

Той съобщи още, че здравното министерство е в процес на разработка на специално приложение за телефон, което ще даде възможност от сайтовете на МЗ и НЗОК и при наличие на здравноосигурително събитие на името на пациента, той да бъде уведомяван със съобщение. Това щяло да стане възможно в началото на 2016 г.

Ако търсим да спрем кражбите, фалшивото изписване на лекарства и хоспитализации, това е начинът, обобщи министър Москов.

Според колегата му доц. Димитър Шишков от Реформаторския блок обаче вземането на отпечатък при постъпване в болница няма да осигури контрол в здравната система.

“Аз смятам, че той (д-р Петър Москов - бел. ред.) има добри помисли и с добри идеи е тръгнал. Въпросът е дали това е, първо, осъществимо, дали това не накърнява донякъде достойнството на хората, защото има и такъв момент. Както и да го направим, мисля, че не е начинът, по който трябва да се контролира системата. Единият от начините е наистина контрол върху самите болници за това, че се надписват пътеки, за това, че се надписва въобще, че има фалшиви пациенти”, обясни депутатът, който е и член на здравната комисия в НС.

От НЗОК отказаха коментар по темата, като обясниха, че и в момента в болница се постъпва и изписва чрез проверка на личната карта на входа и изхода на лечебното заведение. За целта болниците трябваше да купят стотици четци за лични карти до 1 април.

Оттогава не са обявявани обобщени данни за това как въвеждането на електронните четящи устройства се е отразило на броя на хоспитализациите. Системата беше въведена с цел да пресече фалшивите хоспитализации.

10 джипита вземат бонуси по 5000 лв.

10 общопрактикуващи лекари ще получат бонуси по 5000 лв. за добра работа, обяви здравният министър д-р Петър Москов. Първа в класацията е д-р Мария Соколова от Дупница.

В програмата за поощряване на джипитата, която бе обявена от МЗ през 2014 г., са включени всичките 4600 лични лекари. Работна група изчислила как компенсират диабета и хипертонията на своите пациенти по конкретни индикатори.

“Новината дойде неочаквано за мен и признавам, че не сумата, а признанието е голямата ми награда, която ми носи морално удовлетворение”, каза д-р Соколова пред “24 часа”. Тя допълни, че това ще я задължи да бъде още по-отговорна в работата си с пациентите. Д-р Соколова е личен лекар от 2001 г., а в листата ѝ са около 2500 души от Дупница. Специализирала е вътрешни болести във ВМА.

“Препоръчвам на пациентите си здравословен начин на живот, повече профилактика и по-висока здравна култура. Работата ми не е само да поставя диагноза и да изпиша рецепта. С всеки се старая да станем партньори в лечението на болестта. Те трябва да поемат и изпълняват своите отговорности, да имам обратна връзка с тях”, обясни д-р Соколова.

“Резултатите показват, че пациентите на тези лекари от гледна точка на компенсирането на стойностите на кръвната захар и на кръвното налягане са се справили най-добре. Това е показател за качество на дейността на лекаря”, обясни д-р Москов. Данните са събирани анонимно и резултатите на първите 10 лекари са изведени от анонимност в понеделник. Над 1,7 млн. българи са с хипертония, а 30% не постигат контрол на заболяването. 450 000 имат диабет, от които 50% имат кръвна захар над прицелната норма.

Посолството на САЩ пита имаме ли тестове за БИРС

От посолството на САЩ в София са отправили запитване дали нашата здравна система разполага с тестове за диагностика на близкоизточния респираторен синдром (БИРС), съобщиха от здравното министерство.

Това е рутинна практика, когато в даден район има риск от разпространение на опасна инфекция, обясни държавният здравен инспектор д-р Ангел Кунчев пред “24 часа”. Диагностика на БИРС може да се прави в Националния център по заразни и паразитни болести. Тестовете идват чрез СЗО.

Ситуацията с разпространението на БИРС, предаван чрез нов корона-вирус, е тревожна, но опасността за България не е пряка на този етап, обясни д-р Кунчев. В Гърция има 1 потвърден случай на инфекцията, свързан с работа в засегнат район.

Вирусът, изолиран в Саудитска Арабия през 2012 г., се предава основно чрез камили и контактът с тях при туристически пътувания е рисков. Смъртността от БИРС е висока - между 30 и 40%. Най-високата степен на опасност ще бъде обявена, ако се докаже, че вирусът е мутирал и се предава по-лесно от човек на човек. Той предизвиква дихателна инфекция, при която може да се стигне до дихателна недостатъчност.

Реклама
Реклама
Реклама