Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/5030792 www.bgdnes.bg

80 бона откуп прибрал Гребеца

40 хиляди евро откуп прибрал Любомир Димитров - Любо Гребеца от кръвожадната банда за отвличания "Наглите". Парите били платени за живота на отвлечения Юлиян Лефтеров-Конфуто, който по време на плащане на парите вече бил мъртъв от месец.

ВНИМАНИЕ, ЧИТАТЕЛИ! Целия текст, снимки, още факти и интересни детайли ще публикуваме в хартиеното издание на "България Днес"

Реклама


Това става ясно от обвинителния акт, който прокуратурата внесе в Софийския градски съд (СГС) преди дни. С него държавното обвинение праща Любо Гребеца на съд за две убийства - на Юлиян Лефтеров-Конфуто и на Иван Пайнавелов-Сапата. Любомир Димитров вече има една присъда от 10 години затвор заради участие в отвличания срещу откуп на състоятелни жертви.
Кървавата история около убийството на Конфуто започва като хитра схема за спечелване на бързи пари, установяват прокурорите. Едва ли някой от участниците в сюжета е предполагал, че двама от тях ще бъде ликвидирани от ръката на техния авер Любомир Димитров, а останки от труповете им ще бъдат открити след години в планината.


Гребеца, Конфуто, Сапата и Даниел Димитров - Данчо Релето се познават от години. В края на далечната 2008 година те организират мнимо отвличане на Конфуто. Той самият предлага да бъде жертва, защото има богат роднина - Александър Чонков, който живее в чужбина и много държи на племенника си. Планът е готов и групата преминава към изпълнението му. Гребеца и Сапата отиват при Релето и бързо го навиват да участва в схемата. Негов ангажимент ще бъде само карането на колата, с която групата ще се придвижва. На 8 януари 2009 г. след обяд Гребеца, Сапата, Релето и непознат и неустановен до момента техен съучастник пристигат със сив "Мерцедес" на ул. „Плана планина“ пред дома на Конфуто. Четиримата са с черни маски на лицата. В купето на джипа им има синя полицейска лампа.
Според уговорката Конфуто трябва да звънне два пъти по телефона. Това е знак, че след секунди ще мине покрай колата им и аверите му трябва да инсценират отвличане. Когато Конфуто се приближил с автомобила си до колата на "похитителите", те му извикали да не мърда, сложили му белезници, уж насила го напъхали в багажника и джипът поел към с. Бистрица. Следва ги колата с непознатия маскиран мъж. На черен път между Бистрица и кв. Симеоново спират. Конфуто звъни на вуйчо си Александър Чонков и му казва, че е отвлечен. Заръчва му да не звъни в полицията, а да чака есемес за откупа. До този момент всичко върви по план, но изненадващо Конфуто споменава, че пред дома му има камери. Твърди, че наличието на техниката също е част от замисленото. Гребеца се ядосва, че не е предупреден за камерите. Страхува се, че премълчаният факт може да провали идеята за спечелване на лесни пари. Между двамата избухва скандал с взаимни обвинения за провал на операцията.
Гребеца побеснява и удря няколко пъти по главата и тялото Конфуто. "Отвлеченият" се опитва да си тръгне. Гребеца не го пуска, разбира, че планът е пред провал, и решава да убие Конфуто. Той гони от мястото маскирания непознат, който поема с колата си в неизвестна посока. Гребеца омотава тиксо около очите на Конфуто и го наблъсква в джипа. Държи го там няколко часа. Нарежда на Релето да кара към с. Железница. Стигат до местността Елата. Там Гребеца измъкнал Конфуто от джипа. Завлича го до изкопана в земята дупка, блъска го вътре и стреля два пъти в главата му. После заравя трупа и заедно с Релето се връща в София.
През следващите дни вуйчото на убития получава инструкции как да предаде откупа от 40 хил. евро за живота на племенника си, пише в обвинителния акт. Месец след убийството Чонков оставя парите под бус в кв. Бояна, без да предполага, че Юлиян е мъртъв от месец.

Сапата гръмнат в главата

Иван Пайнавелов-Сапата е гръмнат с един куршум в слепоочието от Любо Гребеца, пише в обвинителния акт. Според прокуратурата той е ликвидиран заради стар спор за кола, който имал с Любомир Димитров. Гребеца купил кола на лизинг, а Сапата бил гарант по сделката. Гребеца спрял да плаща вноските. Във фаталния ден - 12 април 2009 г., Гребеца и Релето отишли в местността Косин дол. На мястото пристигнали Сапата и непознатият маскиран, който присъствал и на убийството на Конфуто. Гребеца и Сапата се скарали заради вноските за колата. Любомир Димитров се ядосал и гръмнал Сапата в слепоочието. Гребеца и маскираният натоварили трупа в джипа, закарали го в местността Умни дол. Там изкопали яма и заровили мъртвия.

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама