Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/5030974 www.bgdnes.bg

Журналисти на мушката

Иво АНГЕЛОВ

Взривове, заливане с киселина и побоища - какво ли не понесоха родните журналисти в демократична България. Освен преживения ужас от нападенията колегията трябваше да изтърпи и още нещо - нападателите или никога не биват откривани, или се разминават без сериозни наказания.


Районната прокуратура в Самоков обяви вчера, че повдига обвинение на трима души заради нападението над журналисти на Нова тв. Репортерът Надя Ганчева, операторът Михаил Кръстев и шофьорът Валентин Иванов пристигнаха ден по-рано в ромската махала в града, за да направят интервю с кандидата за общински съветник от листата на ДПС - Трайчо Василев, заснет при разследване по-рано да организира частно енерго в циганската махала в Самоков. Вместо отговори екипът получи юмруци...

Реклама


След инцидента бяха арестувани петима души. Това са криминално проявените и осъждани А.А. (48 г.) и И.В. (23 г.), 24-годишният В.А., 62-годишната В.Х. и 48-годишната И.Х., уточниха от МВР. Главният прокурор Сотир Цацаров пък поиска кандидатът за общински съветник Трайчо Василев да бъде задържан и привлечен като обвиняем за хулиганство. Само времето ще покаже дали нападателите ще бъдат наказани, или всичко ще потъне в забвение.


Други нейни колеги обаче така и не получиха своето възмездие. Безспорно най-потресаващият случай е с журналистката от вестник "Труд" Анна Заркова. На 11 май 1998 г. тя бе залята с киселина на автобусната спирка близо до дома си в столичния жк "Младост". Няколко дни след покушението е задържан Петьо Петков - син на офицер от Първо районно управление в София. Следствието се насочило към него след показанията на свидетеля инвалида Емил Мариев, впоследствие обвиняем по случая. Към днешна дата и двамата са оправдани.


През април 2006 г. мощна бомба взриви апартамента на разследващия репортер от Нова телевизия Васил Иванов в софийския квартал "Банишора". По време на взрива там са майката и сестрата на журналиста, които оцеляват. Васил Иванов коментира, че той и полицията знаят кой стои зад покушението, но не могат да направят нищо - и така до ден днешен.


През септември 2008 г. зверски беше пребит главният редактор на сайта "Фрогнюз" Огнян Стефанов. Огнян е излизал от среща в ресторант, когато на улицата бил пресрещнат от 5-6 мъже, облечени в черно. Мъжете започнали да го бият с чукове и метални прътове, счупили двата му крака и двете му ръце. Стефанов беше в кома и изгуби над два литра кръв. Нападателите му и поръчителите на побоя така и не бяха установени.


През октомври 2011-а автомобилът на телевизионния журналист Сашо Диков бе взривен пред дома му в кв. "Гоце Делчев". Бомбата е поставена пред предната лява гума. "Взривът е достатъчно силен, но дали е поставен с цел сплашване, или с друга цел, е рано да се каже. Каквито и да са мотивите обаче, трябва решително да осъдим подобни актове", заяви тогавашният вътрешен министър Веселин Вучков. По-рано същата година мощен взрив разтърси и редакцията на вестник "Галерия" на столичния бул. "Цариградско шосе".


Преди две години анонимен гамен, оприличил се като фен на ЦСКА, счупи носа на фотографа на вестник "Стандарт" Антон Чалъков. Това стана, когато запалянковците организирано тръгнаха от стадион "Българска армия" в посока Орлов мост, за да продължат протеста против собствениците на ЦСКА.

Реклама


През септември миналата година екип на Би Ти Ви бе нападнат при заснемане на репортаж за телефонни измами във Ветово. Репортерът Росен Цветков и операторът му Любен Кацаров бяха атакувани от близки на измамниците, които са под домашен арест. Ромите се нахвърлиха с шамари и ритници върху репортера и неговия оператор и успяха да счупят камерата. При този случай има частично добър развой. Един от нападателите е вкаран в затвора за 3 месеца. Той обаче влиза зад решетките, защото по време на нападението е бил в изпитателен срок за стара присъда. Освен това една жена е получила условна присъда за побоя над Цветков, наложени са били и глоби.


Само няколко дни по-късно пък екип на TV7 беше пребит в Перник, а техниката им - потрошена. Журналистите от предаването "Жега" са били в града заради разследване на търговия с наркотици. Четирима души са нападнали един от операторите. Те били въоръжени с бухалки и боксове. Разследването по случая е с неизвестен край. На два пъти бяха взривявани и колите на разследващата журналистка на Би Ти Ви Генка Шекерова, но въпреки камерите наоколо нямаше установен виновник за покушенията.


След атаката срещу Надя Ганчева и екипа й последва нов удар по Нова телевизия. Репортерът Елена Чопакова и операторът Петър Димов от предаването "Ничия земя" били нападнати, докато се опитвали да снимат репортаж на мястото, където се намираше прословутият блок 20 в Ямбол. "С пристигането на място ни наобиколи голяма тълпа. Започнаха да ни бутат, дърпат, псуват и заплашват. Твърдяха, че сме отишли да им се подиграваме. Уплаших се и се обадих в полицията, която пристигна бързо на място и разпръсна тълпата", разказа пред "България Днес" Чопакова, която заедно с колегата си са се разминали без наранявания.

Сидеров нахлу в "168 часа"

Лидерът на "Атака" Волен Сидеров и депутати от парламентарната група на партията през 2007 г. нахлуха в редакцията на в. "168 часа" в опит да се саморазправят с журналистите. Яростта им беше по повод публикацията, че ДПС е платило на "Атака" 1,6 млн. лева.


Цялата група, която избутала охраната от пътя си, наброявала стотина души и необезпокоявано обикаляла етажите, търсейки саморазправа. Действията на Сидеров тогава бяха остро осъдени от обществеността, припомняйки, че има други начини да потърси личната си удовлетвореност.

Реклама
Реклама
Реклама