Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/5031351 www.bgdnes.bg

Бунт срещу Меркел заради бежанците, телевизия я пусна с фередже

“Това германската обществена телевизия ли е, или Пегида и крайните десни?”

С този коментар повечето медии в Германия отразиха скандал, провокиран от ARD – първата програма на германската обществена телевизия. В репортаж по нея завчера бе показан фотомонтаж на Ангела Меркел с фередже. Снимката предизвика буря от коментари, като част от тях бяха възмутени и обвиняват телевизията в крайнодясна пропаганда, а други я хвалят затова, че най-сетне повдига въпроса със заплахата от нахлуването на ислям в Европа и отношението на религията към жените.

Колажът е показан на заден план в завчерашния епизод от предаването “Репортаж от Берлин”, посветен на имигрантите.

Реклама

От ARD твърдят, че графичният образ е “създаден да привлече общественото внимание” и отричат обвиненията в антиислямска пропаганда. Според екипа на “Репортаж от Берлин” образът е замислен като сатира и отразява “постиженията на нашето западно общество – свобода на изразяване, свобода на пресата и равенство”.

Същевременно Меркел получи гневно писмо от 34 депутати от местни парламенти, кметове и общински председатели, членове на ХДС, които остро протестират срещу политиката на отворени граници.

Те я обвиняват, че е нарушила не само германското и европейското право, отваряйки границите за бежанци, но и принципите на самия ХДС. Недоволните съпартийци предупреждават, че все повече хора се притесняват от наплива на чужденци, чиито представи за общество и ценности рязко се отличават от тези на европейците. Те настояват в бъдеще бежанците да бъдат връщани обратно още на границата на Германия и да бъдат експулсирани в първата страна, в която са влезли в ЕС.

Ангела Меркел и френският президент Франсоа Оланд направиха в сряда съвместно обръщение пред Европарламента във връзка с най-наболелите проблеми на съюза. Оланд предупреди за “тотална война”, ако конфликтът в Близкия изток не се реши.

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама