Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/5031384 www.bgdnes.bg

140 000 са работещите пенсионери, увеличават се

Мъжете с 30 000 повече - предимно охранители, чистачи и продавачи

Охранител, продавач в магазин или на сергия, нископлатен общ работник и чистач във ведомство са най-популярните професии за пенсионерите, с които те успяват да допълнят доходите си.

Това съобщава в новия си брой в. “Клуб 100”, като цитира данни на Националния осигурителен институт за хората, които едновременно получават пенсия и продължават да си внасят осигуровки.

Реклама

През миналата година броят на работещите пенсионери стигнал рекордните 140 711 души, показват данните на НОИ. Това е увеличение с над 6000 души спрямо 2013 г.

Работещите мъже са над 85 000, а жените са 55 000.

Близо 10% от пенсионерите, които работят, са заети в охранителния бизнес, показват данните на НОИ. Като пазачи се трудят над 18 000 души, а само 300 са жените. Причината да е толкова популярна тази професия е ранното пенсиониране на военни и полицаи. Средната възраст за пенсия при тях е 52 г. и 8 месеца и те все още са трудоспособни, обясниха експерти от осигурителния институт.

Бившите военни и полицаи били примамлива работна ръка за охранителните фирми и заради личното оръжие, което имат право да носят.

На второ място по популярност се нарежда бюджетният сектор с близо 17 хил. заети пенсионери. Те обаче не работели като чиновници, а като общи работници, разсилни или чистачи. Това става ясно от ниския доход, върху който се осигуряват работещите за ведомства пенсионери. Тук разделението е почти поравно, но все пак жените са около 8 хил., докато мъжете - около 7 хил. души.

Търговията е третият голям работодател за по-възрастните, става ясно от статистиката на НОИ. През 2014 г. са били наети като продавачи над 12 хил. пенсионери. Те работят главно в малки магазини по селата, по-малките градчета или квартални бакалии в големите градове и по пазарите.

Изненадващо един от големите работодатели за пенсионери е строителството. Това е и единственият отрасъл, в който наетите пенсионери се увеличават - били са около 7 хил. души през 2012 г., а през 2014 г. вече са над 8 хил. 1161 от работещите като строители пенсионери са жени. Все пак за жените в пенсионна възраст сред най-големите работодатели остават шивашките цехове, където има наети около 4000 души.

Реклама

Като чиновници пък работят над 600 пенсионери. Техният брой също се увеличава през годините, сочат данните на НОИ.

Тази новина, както и подробни пенсионни консулти четете във в. “Клуб 100” - всяка сряда на цена 40 ст.

Реклама
Реклама
Реклама