Реклама
https://www.bgdnes.bg/sport/article/5033028 www.bgdnes.bg

Най-великите мачове на "Левски"

Елица Младенова

"Левски" ще отбележи 50 години от първия си мач в евротурнирите с бенефис на националния стадион. Противник ще бъде шведският "Юргонден". Именно това е отборът, срещу който "сините" излизат за първи път на международната сцена. През този половин век феновете на отбора преживяват доста паметни вечери с успехите на любимците си. "България Днес" подбра шест от най-великите мачове на отбора в Европа по хронологичен ред.

ВНИМАНИЕ, ЧИТАТЕЛИ! Целия текст, снимки, още факти и интересни детайли ще публикуваме УТРЕ в хартиеното издание на "България Днес"!

Реклама

Шпалир от "Бенфика"

"Левски" се изправя срещу "Бенфика" на Бела Гутман и Еузебио на 1/8-финалите на КЕШ през първия си сезон в Европа. Двубоят в София завършва 2:2 пред 45 000 фенове на току-що завършения стадион "Герена". Точни за "сините" са Георги Аспарухов и Симеон Николов, а за "лисабонските орли" на два пъти се разписва Еузебио.
След края на срещата големият треньор на гостите Бела Гутман възкликва по адрес на Гунди: „Това змийче може да ухапе всеки отбор“. Реваншът на „Луш“ се превръща в рецитал на двама феномени. Еузебио се разписва, но Гунди отговаря с две попадения, като при второто преминава през цялата защита. След крайното 3:2 домакините правят шпалир и ръкопляскат на "сините".
„Ако някой ми беше казал, че България притежава играч от такава класа, нямаше да повярвам - заявява Гутман. - Аспарухов е новият Ди Стефано, достоен да играе в най-силните европейски отбори.“

"Аякс" е на колене

На 10 декември 1975 година "Левски" записва една от най-великите си победи в Европа на 1/8-финалите в турнира за Купата на УЕФА. Пред 70 000 на националния стадион "сините" елиминират холандския гранд "Аякс", който диктува футболната мода в Европа. „Левски“ губи с 1:2 в Амстердам. На реванша Павел Панов открива резултата, но след почивката Рууд Геелс изравнява. „Син“ щурм води до второ попадение на Панов, а продълженията остават без голове. При дузпите всички левскари са безпогрешни - Тишански, Панов, Миланов, Борисов и Йорданов. Хелинг от „Аякс“ праща топката над вратата и славният съперник е отстранен.
„По стечение на обстоятелствата станах първият българин, изпълнил дузпа след края на мача, защото това бе първият мач в евротурнирите, решаван с дузпи - спомня си Иван Тишански. - Победата над „Аякс" е с особено място в нашите спомени.“

Зрелището с "Барса"

Няколко месеца по-късно в същия сезон "Левски" изиграва още един паметен двубой - срещу "Барселона" на Йохан Кройф. На „Камп Ноу“ тимът на Иван Вуцов е разбит с 4:0, но зрелището е в София. "Сините" повеждат с 2:0 до 10-ата минута с голове на Павел Панов и Йордан Йорданов. "Барса" изравнява до почивката. През втората част попаденията валят и в двете врати. След голове на Емил Спасов и Йорданов за домакините и на Ередия и Йохан Неескенс мачът отива към 4:4. В 90-ата минута Панов е точен от дузпа и "Левски" записва престижното 5:4.
"Всички дузпи на мачовете ни в Европа ги биех аз и ги вкарвах - спомня си той. - Тогавашният тим на "Барса" не беше по-слаб от сегашния."
И до днес "Левски" е единственият клуб в историята извън Испания, вкарал повече от 4 гола във вратата на "Барса". През 1962 г. каталунците губят финала за Купата на панаирните градове от "Валенсия" с 2:6.

Двоен удар по "Щутгарт"

"Щутгарт" надали помни с добро срещите си с „Левски“. През 1983-а "швабите" са елиминирани в турнира за УЕФА с 1:1 като гост и победа с 1:0 на "Васил Левски".
"Това е най-щастливият ден в моята кариера", радва се треньорът Васил Методиев, който води едно от най-талантливите поколения в историята на "Левски".
Година по-късно "Щутгарт" отново е повален от "сините" след 1:1 на "Герена" и 2:2 в гостуването. Това е единственият случай, когато български отбор отстранява германски шампион. С основен принос и за двата успеха е Борислав Михайлов, който буквално отчайва немците.
"Аз и до ден днешен смятам, че тези мачове, особено реваншът в София през 1983 г., са най-силните в кариерата ми - смята вратарят. - Пазих невероятно тогава, чувствах се във форма и наистина извадих уникални положения."

Драмата с "Рейнджърс"

През 1993 година "Левски" прави опит да пробие в Шампионската лига при нейния дебют. Мнозина смятат, че "сините" са обречени срещу "Глазгоу Рейнджърс". По онова време шотландците са сред топотборите в Европа.
"Левски" пада с 2:3 на „Айброкс“ и идва ред на драмата в София. Наско Сираков открива резултата, но преди почивката гостите изравняват. Шотландците вече си мислят, че са се класирали, когато в последната секунда Николай Тодоров отправя топовен шут и поразява тяхната врата от повече от 30 метра. Феновете полудяват от радост, а хиляди факли озаряват националния стадион.
"Не допусках нито за миг, че ще разочароваме публиката - споделя Кайзера. - Не съм гледал часовника и не стрелях, защото са изтичали последните секунди. Просто позицията ми се стори удобна и вратата сама кацна на мушката."

"Киево" - мачовете за историята

Двубоите с италианския "Киево" през лятото на 2006 година ще останат незабравими за феновете на "Левски". Паметна за всички "сини" привърженици е датата 23 август, която е вписана със златни букви в историята на клуба. "Левски" гостува във Верона в спор за място в групите на Шампионската лига. "Сините" имат комфортна преднина от първия мач - 2:0, с голове на Валери Домовчийски и Седрик Бардон. Попаденията отново на Бардон и Димитър Телкийски на реванша пращат "Левски" в рая. Стадион "Марк Антонио Бентегоди" е озарен от "сини шалчета". На 2-те хиляди български фенове доста време след срещата не спират да пеят "Само "Левски", обичаме те!". "Сините" стават първият български отбор, стигнал мечтаните групи на Шампионската лига.

Реклама
Реклама
Реклама