Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/5034253 www.bgdnes.bg

ДПС ще сезира ЕК, ако Сърбия не екстрадира бързо Цветан Василев (Обзор)

Банкерът призна пред своята ТV7, че е участвал в "кухи фирми", за да станели  "банкируеми"

Ако Сърбия продължава да отлага екстрадицията на Цветан Василев, евродепутатите на ДПС ще поставят въпроса пред еврокомисаря по правосъдието. Това заяви Лютви Местан във Велико Търново.

Реклама

Предупреждението на лидера на ДПС бе след излъченото интервю на банкера пред собствената му телевизия ТВ7.

“Крайно време е това лице да говори не само пред медиите, а пред българските следствени органи, впоследствие и пред българския съд. За най-мащабното престъпление на всички векове Василев трябва да бъде незабавно екстрадиран”, категоричен бе Местан. Той напомни, че това е искане на ДПС от първия ден на скандала.

“Ако някой се бои от истината за КТБ, то никой в ДПС не е сред тези. Българското общество има нужда от истината за тази банка. Тогава ще се види кой как е заграбил активите и кой как е управлявал милиарди левове на български граждани. Аз имам информация за 10 основни актива на банката, които са заграбени”, каза лидерът на ДПС. Той нарече “идиотски” твърденията на Василев, който намеква за негласна коалиция между ГЕРБ и ДПС в управлението.

В тв интервюто Василев обяснява, че не се връща, защото нямало да получи справедлив процес и отново нападна главния прокурор Цацаров, че не отговарял на сигналите му.

Няма сигнал, който Василев да е подал, и да е бил пренебрегнат, заяви обвинителят.

“Гаранцията за безпристрастен процес я дават Конституцията и законите. Какви повече гаранции са нужни, освен написаните в законите, попита Цацаров и допълни, че няма данни за заплаха за живота на Василев.

Реклама

Банкерът беглец поиска премиерът Борисов да потърси начин за намаляване на щетите след фалита на банката. Самият Василев имал план за спасяване на КТБ като се откупуват работещите активи на банката чрез събраните пари от синдиците.

Василев признава, че активно е участвал в проекти, в които банката е била представяна чрез някои кухи фирми, но това било да се създаде “банкируем проект”. Според публично огласени данни - 80% от кредитния портфейл на КТБ е бил във фирми бушони на секретарки, гардове и шофьори на Василев.

В предишно интервю банкерът призна, че по тази схема е придобил компании като БТК, “Петрол”, “Дунарит”, “Рубин”, “Телиш”, Русенската корабостроителница, "Техномаркет". Пред ТВ 7 Василев казва, че собствеността в БТК не е променена, но компанията била използвана според интересите на "едни други хора". Пак според публични данни пълна мистерия е как КТБ, която дала на "ТЦ-ИМЕ" и "Технотел Инвест" 360 млн. лв. за 43% от БТК, а после се оказало, че тази компания не дължи нищо на КТБ. Василев през лятото на 2014 г. е прехвърлил тези 43% на себе си чрез офшорка в Люксембург.


Реклама
Реклама
Реклама