Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/5034342 www.bgdnes.bg

НАТО вкарва войски в Турция, за да я пази от Русия (Обзор)

НАТО е готов да изпрати войски в Турция, за да я защити от заплахите по южния му фланг. Това каза шефът на пакта Йенс Столтенберг преди срещата на министрите на отбраната от страните в алианса. Думите му са по повод напрежението между Анкара и Москва, след като руски самолети нарушиха два пъти въздушното пространство на Турция.

“НАТО вече е отговорила чрез увеличаване на капацитета си и способностите си и има готовност да разположи сили, включително на юг, включително и в Турция”, каза Столтенберг преди срещата в Брюксел, на която бе обсъдена кризата в Сирия и руското участие във войната. Генералният секретар на НАТО изрази загриженост от това, че Русия използва крилати ракети в Сирия, както и от продължаващите няколко дни руски въздушни удари. Той призова Москва да спре подкрепата за сирийския президент Башар Асад.

Реклама

“НАТО не се нуждае от Русия, за да защити границите на Турция от “Ислямска държава”, каза Столтенберг след заседанието на министрите на отбраната. Той допълни, че са решили да създадат щабове на алианса в Унгария и Словакия. Тези центрове, заедно с вече обособените структури в България, Полша, Румъния, Литва, Латвия и Естония, ще спомагат за разгръщане на силите за бързо реагиране на алианса. Столтенберг добави, че укрепването на силите за бързо реагиране се налага заради поведението на Русия в Украйна, Грузия и в Сирия.

Приближаването на военна инфраструктура на НАТО към границите на Русия предизвиква съжаление и ще доведе до ответни мерки, каза говорителят на Путин Дмитрий Песков. Той отговори на думите на британския военен министър Майкъл Фалън, че Великобритания възнамерява да разположи свои войски в балтийските републики за предотвратяването на евентуални руски провокации.

Руският вицепремиер Дмитрий Рогозин коментира обстрела с крилати ракети от руските кораби в Каспийско море.

“Подарък за

“Ислямска държава”,

за да си изкопаят

гробовете”,

написа Рогозин в туитър.

Междувременно американски военен самолет е трябвало да промени маршрута си над Сирия, за да избегне сблъсък с руски изтребители, които провеждали въздушни удари в разкъсваната от войната страна. Руските самолети преминали на 32 км от американските, каза говорител на Пентагона. Според него случаят потвърждава нуждата от диалог между Кремъл и Белия дом за водените от тях мисии, за да се избегнат инциденти в небето на Сирия.

Руски изтребители са

прехващали 3 пъти в

Реклама

Сирия американски безпилотни самолети, съобщи Фокс нюз, като се позова на двама американски чиновници. “Когато това стана за първи път, помислихме, че на руснаците просто им е провървяло. После това се случи още два пъти”, каза един от източниците. Инцидентите са станали над територия, контролирана от джихадистите миналата седмица.

Руските изтребители Су-34, нанасящи удари в Сирия, са оборудвани за водене на мрежоцентрична война. Те могат да си предават координати на целите без участието на наземни командни центрове. Така всички самолети в групата научават местоположението на обект, който трябва да бъде унищожен, стига да го забележи макар и един самолет.

САЩ и Русия взаимно се обвиниха, че ударите им не уцелват джихадистите в Сирия, а други мишени. Според Вашингтон руснаците стрелят по опозицията.

“Над 90% от ударите, които видяхме, не бяха насочени към “Ислямска държава” и “Ал Кайда”. Ударите в значителна степен са насочени срещу опозиционните групи, които не искат да виждат режима на Асад на власт”, каза говорителят на Държавния департамент Джон Кърби. На свой ред министерството на отбраната на Русия заяви, че има основания да смята, че американските удари и на други държави в Сирия не винаги се нанасят срещу терористични цели.

Същевременно сирийските бунтовници са свалили хеликоптер в провинция Хама, близо до село Кафр Набуда. Засега не е ясно дали свалената машина е сирийска или руска. Инцидентът стана на фона на голяма офанзива на сирийската армия, подкрепяна от руски въздушни удари в долината Ал Габ в Западна Сирия. Това съобщи Сирийският център за наблюдение на човешките права, цитиран от Ройтерс.


Ердоган плаши Путин, че не му ще газа и аеца


Президентът на Турция Реджеп Ердоган предупреди Русия, че има и други места, от които може да взема природен газ, и други страни, които да изградят първата турска ядрена централа. Коментарът на Ердоган е заради напрегнатите отношения между Анкара и Москва, след като руски изтребители нахлуха в турското въздушно пространство. “Ние сме смаяни от факта, че Русия действа по начин, който може да предизвика загуба на икономически интереси в Турция”, каза Ердоган.

“Ако те не построят АЕЦ “Мерсин Аккую”, някой друг ще дойде да я построи. Вече са инвестирали 3 млрд. в нея, така че трябва да внимават”, каза турският президент, преди да тръгне на посещение в Япония. “Що се отнася до вноса на природен газ, ние сме най-големият им потребител. Загубата на Турция би била сериозен проблем за Русия”, допълни Ердоган.

Проектът за изграждане на АЕЦ “Мерсин Аккую” е на стойност 19 мииларда евро и централата се очаква да влезе в действие през 2020 г.

Реклама
Реклама
Реклама