Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/5034369 www.bgdnes.bg

Децата и възрастните най-често развиват усложнения след грип

Под 3% са се ваксинирали срещу грип през миналата година, което критично малко на фона на препоръките за имунизация на възрастните над 65 години, децата и хората с хронични заболявания, съобщи проф. Мира Кожухарова, национален консултант по епидемиология.

Ваксините, които защитават от актуалните за сезона щамове, вече са на пазара. Тази зима се очаква да преобладават вирусите "Швейцария", "Пукет" и "Калифорния". Най-подходящото време за поставянето на ваксина е от края на септември докъм средата на октомври. Колкото по-рано се  направи, толкова по-сигурно е, че изработването на имунитет, което отнема около 20 дни, ще изпревари студовете и циркулацията на грипни и грипоподобни вируси.

Усложненията на инфекцията всяка година вземат жертви. У нас няма точна статистика за починалите след грип. Глобално по данни на Световната здравна организация всяка година от провокирани от грип пневмонии умират между 250 хиляди и половин милион души. Най-често това са хора с отслабен имунитет сред малките деца, възрастните, диабетиците и хора с други хронични болести.

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама
Реклама