Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/5035950 www.bgdnes.bg

Храната на боговете открита в Родопите

Иво АНГЕЛОВ

Уникални магически хлябове, които са били използвани за почитане на боговете, са намерени при проучванията на тракийското светилище на връх Острец в Родопите. Това разкри пред "България Днес" археологът д-р Димитър Байряков от Историческия музей във Велинград.


"Хлебчетата са от глина и са умалени модели на обредни хлябове, които са били използвани от молещите сe при обръщението им към боговете. Тяхната големина е различна, като варира от 4 до 8 сантиметра в диаметър. Интересното при тях е, че има изобразени повтарящи се символи - кръстове и хиксове, както и точки, за които се твърди, че представляват съзвездия. Молещите са ги предоставяли на боговете, за да получат това, което силно желаят", обясни Байряков.

Реклама


Подобни дарове към боговете са използвали тракийското племе беси. Сред откритията са още съдове за течности и храна, оброчни плочи с фрагменти, които показват култа към тракийския конник Херос, прешлени за вретено и монети. Тракийското светилище на връх Острец започва да съществува през късната бронpова епоха и продължава до края на IV век преди Христа. Финансирането на археологическите разкопки, консервацията и експонирането на мястото е за 47 000 лв. по Програмата за развитие на селските райони.


Байряков сподели, че проучванията на мястото ще продължат, тъй като се появяват много интересни обекти, за чието съществуване никой не е подозирал. Нови сгради, архитектурни елементи и дарове за боговете са сред най-любопитните находки в светилището. При разкопките през 2009 г. бяха открити фрагменти от култова керамика, предмети и накити на тракийското племе беси. Намерен бе железен жезъл, завършващ с две змийски глави и с дръжка с канелирана украса, подсказващ връзката на светилището с бог Дионис, наричан още Сабазий.


Проблеми обаче не липсват - тракийското светилище е чест обект на иманярски набези, които буквално са разкопали региона.


Проучвания на още едно тракийско светилище се проведоха това лято във Велинград. В разкопките при езерото Клептуза до параклиса "Свети Илия" бяха намерени останки от двуметрова крепостна стена. Разкрити са две постройки, над 20 съда и хранилища за съхранение на вино и жито, обясни д-р Байряков.


Целта на местния исторически музей е светилищата на траките при Клептуза и Острец да придобият статут на обекти от национално значение.

Реклама
Реклама
Реклама