Реклама
https://www.bgdnes.bg/sport/article/5035998 www.bgdnes.bg

Щангистът Божидар Андреев: Мога да спечеля олимпийски медал

18-годишният талант в щангите Божидар Андреев продължи своята страхотна серия от победи на големи международни състезания с европейската титла за юноши в кат. до 77 кг. Той няма поражение на подиума вече две години и половина. През този период рожбата на село Тополчане завоюва три златни медала от европейски първенства при подрастващите и стана шампион на младежката олимпиада през 2014 г.
Най-драматичното състезание за него беше преди броени дни. Той спечели титлата, след като изхвърли 141 кг и изтласка 176 кг за двубой от 317 кг - негов личен рекорд.
„Много съм доволен от постиженията - разказа Андреев. - Не се притеснявах изобщо от конкуренцията. На тренировки вдигах по 140 кг изхвърляне и 182 кг на изтласкване."
За разлика от останалите конкуренти, Божидар все още не може да изпълни своята нова категория до 77 кг. Той тежеше с килограм по-малко от позволения лимит.
„Ще остана в тази категория до олимпийските игри през 2020-а - сподели Божидар Андреев, който е трениран от многократния медалист от големи първенства Пламен Братойчев. - Все още не съм я изпълнил, но има време. Догодина ще бъда още по-добре."
Андреев ще участва и на световното първенство в Хюстън. Това ще бъде негов дебют при мъжете.


„С моя треньор ще решим целите, но мисля, че все още е рано да мечтая за нещо голямо при мъжете - добавя талантът. - Искам медал от олимпиада. Знам, че трябва още много работа да свърша. Моят наставник има отличия от световни и европейски първенства. Не е печелил от олимпиада, така че това е нашата цел. Пламен Братойчев гледа напред и иска аз да съм най-добрият."
Младият тежкоатлет призна, че условията за подготовка не са на ниво. Той получава стипендия от 300 лв. на месец.
„Цяло лято отново нямаше лагер, но треньорът ми се грижеше да бъда в добра форма - обясни Андреев. - Бях много добре подготвен за световното първенство при юношите през юни, но не ни пуснаха."

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама
Реклама