Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/5038281 www.bgdnes.bg

Камикадзета избиха 86 и раниха почти 200 при двоен атентат в Анкара (обзор)

Части от тела пръснати на 500 м, моргите изнемогват

Най-малко 86 души загинаха и близо 200 бяха ранени при кървав двоен атентат в събота в столицата на Турция Анкара, предадоха световните агенции.

Броят на жертвите се очаква да расте, в болници в критично състояние се намират 28 души, съобщи турският здравен министър Мехмет Мюезинтоглу.

Реклама

Засега няма данни за пострадали български граждани. Премиерът Ахмет Давутоглу заяви, че има доказателства, че атентатите са извършени от двама терористи камикадзета. Той обяви тридневен траур в страната.

Това е най-кървавият атентат в съвременната история на Турция. Двата взрива избухнаха седмици преди парламентарните избори в страната, насрочени за 1 ноември. Засега

никоя

групировка

не е поела

отговорност за

експлозиите,

въпреки че подозренията веднага падаха върху терористичната организация “Ислямска държава” и кюрдските сепаратисти в Турция.

Двата взрива избухнаха пред старата жп гара на столицата малко след 10 часа местно време, когато там се събираха участници в мирно шествие срещу подновения конфликт между властите и кюрдските сепаратисти в страната. В протеста участваха членове на профсъюзи, граждански и професионални организации, както и Камарата на лекарите. Малко преди атентатите в района имало около 14 000 души, предаде Си Ен Ен.

Млади мъже и жени танцуват, хванати за ръце, а миг по-късно зад тях се вижда заревото на експлозията, показа телевизия Си Ен Ен -Тюрк. Според свидетели взривовете избухнали в интервал от около 15 секунди пред гарата.

Реклама

“Чух мощна експлозия и опитах да се прикрия от посипващите се стъкла. Точно в този момент избухна вторият взрив. Отвсякъде се чуваха викове и плач. Усещах миризмата на изгорена плът”, разказа за Ройтерс 37-годишният Сердар, продавач на сергия за вестници.

Целият площад бе пълен с окървавени тела, покрити със знамена и транспаранти, приготвени за митинга. Части от тела се бяха пръснали в радиус от 500 метра. Медицински екипи оказваха първа помощ и правеха сърдечен масаж на място.

Следователи претърсваха района на експлозиите, търсейки части от телата на камикадзетата. Целта им бе да снемат отпечатъци, по които да бъдат разкрити двамата атентатори самоубийци.

След взривовете полицията използва сълзотворен газ, за да разпръсне демонстрантите от площада. Протестиращите, разгневени от атентатите, започнаха да скандират “Полицаи убийци!”, след което бяха разпръснати от органите на реда.

Премиерът Ахмет Давутоглу

свика спешно

заседание на

ръководителите

на службите за

сигурност

във връзка с взривовете. Президентът Реджеп Ердоган прекъсна визитата си в Истанбул и спешно се завърна в Анкара. “Целта на атентата в Анкара е да доведе до сблъсък различните части на нашето общество”, заяви Ердоган и призова хората за солидарност.

“Институтът по съдебна медицина в Анкара е препълнен и се налага да създаваме центрове в парка до болницата в университета Гази. Правим всичко възможно по разследването на най-кървавия атентат, при който на място са убити 30 души, а в различни болници от раните си умряха още хора, заяви на брифинг прокурорът Кодалак, завърнал се по спешност от Истанбул в Анкара. Властите започнаха аутопсия на труповете, а заради недостига на лекари патоанатоми в Анкара пристигнаха техни колеги от Истанбул.

“Има мъртви, които е невъзможно да бъдат идентифицирани поради състоянието на телата им, вземат се проби за ДНК тестове”, заяви Кодалак.

Часове преди атентатите Кюрдската работническа партия нареди на своите бойци да прекратят бойните операции и да не отговарят, освен ако не бъдат нападнати. Тя обяви в уебсайт, че прави това, за да не пречи на провеждането на демократични избори в страната.

Българин

може да е

предупредил

в туитър

за атентатите, стана ясно в събота. Разследващите в Анкара се натъкнаха на съобщение, което предупреждава за възможно голямо клане. Прякорът на потребителя, публикувал съобщението, е Pir Ozan Abdal, а потребителското му име е AnatolyTodorov. “Утре, ако умра там, да не казват, че не обичам родината си”, написал той.

Българският президент Росен Плевнелиев остро осъди терористичния атентат в Анкара и изрази съболезнования на семействата на загиналите.

Посланик Надежда Нейнски:

Засега няма данни за пострадали

български граждани

На този етап няма данни за пострадали български граждани, ние говорихме и с изселническите дружества тук, които също нямат информация за загинали или пострадали наши граждани. Това съобщи за “24 часа” Надежда Нейнски, посланик на България в Анкара вчера.

Нашите дипломати в Турция, както и в Министерството на външните работи в София били притеснени, че на мероприятието, организирано от синдикатите в турската столица или в по-широкия периметър на събитието, е можело да има случайно преминаващи български граждани. След няколко часови проверки от никъде не се потвърдило да има информация за ударени хора с български паспорти.

Посолството ни в Анкара е в постоянен контакт с местните власти и изселническите организации. Не е изключено броят на жертвите от атентата да нараства в идните часове заради тежко ранените, опасяват се още дипломатите ни.

По-късно посланик Нейнски добави, че все още липсва задълбочен политически анализ на случилото се, а информацията и данните продължават да са твърде откъслечни. Очаква се властите да оповестят списъка с имената на всички жертви.

Реклама
Реклама
Реклама