Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/5038375 www.bgdnes.bg

Прокуратурата ще иска имунитета на депутатите Сидеров и Чуколов (обзор)

Магистратите: Поведението им е непристойно. Лидерът на “Атака”: Ще ви съдя

Прокуратурата ще поиска имунитета на лидера на “Атака” Волен Сидеров и депутата от партията му Десислав Чуколов заради хулигански екшън в нощта срещу събота, съобщи градският прокурор на София Христо Динев.

Реклама

“Става дума за хулиганство, непристойни действия, грубо нарушаващи обществения ред и изразяващи се в неуважение към обществото, отличаващи се с дързост и цинизъм”, уточни говорителят на главния прокурор Румяна Арнаудова.

“Нямате никакво

въображение,

това е същото, което ми повдигнахте миналия път”, репликира самият Сидеров.

Той бе дошъл заедно със свои депутати в Съдебната палата, където в 15 ч в събота започна безпрецедентен брифинг, в който участваха говорителят на главния прокурор, главният секретар на МВР Георги Костов, градският прокурор Христо Динев и шефът на СДВР Младен Маринов. Темата бе среднощният скандал с участието на Сидеров и Чуколов в центъра на София.

Докато прокурорите говореха, лидерът на “Атака” не спря да ги репликира и се наложи да се надвикват.

“Ще ви търся съдебна отговорност. Имате ли право да говорите? Защо нарушавате закона, като не е проключило разследването?”

Сидеров извисяваше глас, застанал плътно до градския прокурор Христо Динев и Румяна Арнаудова. “Вие сте разследван за корупция”, подвикна Сидеров на Динев, който няколко пъти го помоли да се изслушват.

Депутатът влезе в словесен дуел и с главния секретар на МВР, като директно му хвърли обвинение:

Реклама

- Прикриваш контрабанда на цигари и наркотици!

- Кой, аз ли прикривам? Подайте жалба!

- Ще подам!

След тази заплаха Сидеров се обърна към говорителя на главния прокурор: Вие не се произнасяйте, да не ви осъдя!

“Главният дежурен на СДВР ми докладва, че

Чуколов е

нанесъл

удар на

униформен

служител”, заяви на свой ред шефът на СДВР.

По случая вече били разпитани 15 свидетели. Главният секретар на МВР призова всички, които са били очевидци на скандала, да се обадят на тел. 112 и да свидетелстват.

“Ама защо не разпитвате мен, кога ги разпитахте тия 15 свидетели през нощта, много сте чевръсти”, продължи атаката Сидеров.

Накрая брифингът бе прекъснат.

“От това, което видях от досъдебното производство, категорично става дума за непристойни действия и насилие от хора с имунитет спрямо униформени служители, които изпълняват служебните си задължения. което е не само морално укоримо”, добави главният секретар на МВР. На тази реплика Сидеров попита: “Имате ли право да изнасяте информация?”

Сидеров настоява, че той не е предизвикал екшъна, а подал сигнал, че в магазинчето на ул. “Раковски”, собственост на Йордан Симеонов, се продават контрабандни цигари и наркотици.

МВР: Не бяха открити наркотици и цигари без бандерол

Първият сигнал е подаден на тел. 112 в 22,21 ч от човек, представил се като Славов, съобщи хронологията на събитията шефът на СДВР Младен Маринов.

Мъжът казал, че в магазин на ул. “Раковски” 112 се продават акцизни стоки без бандерол.

Сигналът бил получен от дежурната на Първо РПУ, която изпратила на мястото автопатрул.

Осем минути по-късно, в 22,28 ч, малко преди полицаите да стигнат до клекшопа, е подаден втори сигнал, но от продавача в магазина за цигари на ул. “Раковски” 112, представил се като Румен Асенов, каза Младен Маринов.

Той съобщил, че Волен Сидеров и още няколко мъже не позволяват на хора да пазаруват от магазина и правят скандал на улицата.

Две минути по-късно мъжът пак се обадил на тел. 112, но патрулът вече бил пред клекшопа.

Полицаите заварили разправия, хора се бутали.

Волен Сидеров твърдял, че в магазина се продават акцизни стоки без бандерол и наркотици.

Екшънът се разигравал пред очите на много хора. Някои се обаждали в полицията, други снимали с телефоните си.

“Всичко продължава около 3 часа, през които е имало моменти на затишие и ескалиране”, обясни Мледен Маринов

“Много хора са минавали и са се обаждали на тел. 112, че инцидентът може да се разрасне. Тогава наредих на мястото да се насочи главният дежурен на СДВР, допълнителни патрули, за да не се стигне до бой и да се провери сигналът за продажба на цигари без бандерол”, каза Маринов.

“От мястото ми бе докладвано, че г-н Сидеров и г-н Чуколов отказват да пускат хора, главният дежурен на СДВР ми съобщи, че Чуколов е нанесъл удар на полицай”, каза още Маринов.

Изпратени били и служители на Икономическа полиция, които да проверят за наличие на акцизни стоки без бандерол и наркотици, но такива не бяха открити”, уточни шефът на СДВР. 

Сидеров: Това е изтъркана дъвка, не съм удрял полицай

“Снощи един възрастен мъж ме срещна на улицата и ми даде кутия с цигари без бандерол. Той ми каза: “Имам данни, че там се продават безакцизни стоки и наркотици. Вие знаете какво да направите”, обяви Сидеров своята версия в Съдебната палата. За достоверност той показа и бяла кутия с цигари без бандерол.

След апела на възрастния мъж Сидеров и Чуколов се обадили на тел. 112, за да подадат сигнал и полицията да направи проверка.

“Вместо полицията се появиха собствениците на клекшопа Йордан Симеонов и жена му Александра. Симеонов грубо се нахвърли върху мен с обиди и удари и тогава дойдоха полицаите”, добави Сидеров.

“Те не се намесваха с нищо и не спираха Симеонов да ми крещи. Той извика една група от няколко младежи, които ги помня от 2013-2014 г. Това са момчета и момичета, които се излежават пред НАТФИЗ и са обикновено напушени с трева и са с бутилки бира в ръка. Те почнаха да крещят и да създават атмосфера на агитка”, каза Сидеров. Неидентифициран служител на МВР го заплашил “със саморазправа в тъмното”.

“Чак след 2 ч, около 1ч след полунощ, дойдоха цивилни, които се представиха за икономическа полиция, без представители на НАП”, каза още лидерът на “Атака”.

Според него проверката на полицаите била “неадекватна, неточна”. Тя приключила бързо и прикрили какво се случва в магазина.

“Имаха достатъчно време да предупредят хората и да разчистят, т.е. полицията разпъна чадър”, убеден е Сидеров.

Започвам разследване и ще го направя докрай, защото виждам, че срещу мен отново се подготвя поредната серия от оклеветяване. Тази кампания цели отново да бъда изкаран хулиган. Изтърканата дъвка с ударения полицай отново се вади. Не съм удрял полицай или цивилен.

“Истинският проблем е, че за един ден в София се продават 500 000 кутии без бандерол. Всеки клекшоп печели между 50 стотинки и лев от една кутия. Ако магазинчето е денонощно и работи на супероживено място, това са 1000 лв. черни пари на ден”, пресметна лидерът на “Атака”. 

Реклама
Реклама
Реклама