Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/5103968 www.bgdnes.bg

Синът на Доктора: Брендо ли уби татко?

"Искам да те питам дали Брендо уби баща ми. Аз съм Теодор, синът на Иван Тодоров-Доктора."

Този личен и директен въпрос е зададен на дъщерята на Евелин Банев-Брендо – Лара, от сина на разстреляния преди близо десет години топконтрабандист Доктора.

ВНИМАНИЕ, ЧИТАТЕЛИ! Целия текст, снимки, още факти и интересни детайли ще публикуваме УТРЕ в хартиеното издание на "България Днес".

Реклама

Отговорът на щерката на сочения като кокаинов крал Брендо е ясен и категоричен: "Не".
Любопитната кореспонденция между младежите е публикувана в популярната социална мрежа Ask.fm В нея регистрираните потребители приемат автоматично анонимни съобщения, като общуват помежду си главно чрез кратки въпроси и отговори. В посочения случай съобщението до Лара не е анонимно. Освен ясния отговор, който тя дава на сина на бившия сътрудник на баща си, тя отбягва другите въпроси:
"Какво каза Брендо за Доктора?
- Не е твоя работа!"
"Как е баща ти?
- Супер!
Къде е?
- Където си поиска!"
Въпросът на сина на Доктора никак не е случаен, въпреки че е зададен близо 10 години след публичния разстрел. Най-влиятелният контрабандист по онова време е направен на решето на 22 февруари 2006 г. Черното „Порше Кайен“, в което се вози ъндърграунд героят, е засипано от куршуми. Над 15 точни смъртоносни изстрела попадат в тялото на Иван Тодоров, който издъхва на място.

10 куршума пък са извадени при продължилата 4 часа операция от тялото на шофьора му, 37-годишния Васил Стоянов Михайлов. Ченгетата веднага викат на разпит друг всеизвестен трафикант - Евелин Банев-Брендо. Полицията има подозрения, че Брендо е поръчал своя сътрудник. Ченгетата разполагат с информация, че дни преди покушението на тенис корт "Малееви" двамата се срещат. Те прекарват насаме шест часа. Брендо помолил Доктора за услуга. Тодоров казал, че това ще му създаде доста неудобства, но ще я свърши.
Преди 1999 г. двамата са съдружници в "Източни финанси", но отношенията им охладняват, а след 2004 г. двамата отново стават приятели. Първоначално имали идея да завземат балканския пазар с цигари - Тодоров да зарежда от арабски партньори, а Брендо - от Латинска Америка.
В следствените архиви има данни за сигнал до полицията, подаден на 11 юли 2003 г. Според него човек от обкръжението на Доктора предлагал $50 000 на известен в близкото минало бос, за да организира убийството на Брендо. Мотивът бил, че имал близки отношения с компания "Галахар" и говорил с нейни хора да не продават цигари на Доктора. Доказателства не са събрани и сигналът остава без последствия.
През 2004 г. Брендо и Доктора се сближават. Доктора разказал на свой човек, че Брендо му се издължил и не разполага с контакти и възможности да му създаде сериозни проблеми на неговото ниво. Други подземни босове като Маргините и Златко Баретата също са привикани и разпитани за атентата срещу Тодоров. По това време Красимир и Николай Маринови-Маргините са подсъдими по дело за подготовка на убийството на Доктора.
На 8 април 2003 г. брониран сребрист „Мерцедес S“, престояващ близо до автобусна спирка на „Цариградско шосе“ в София, е взривен пред десетки свидетели. Адската машина е поставена под дясната предна седалка – там, където се вози обикновено Тодоров. Точно в този момент обаче той не стои на нея, а на шофьорското място - по някаква причина решил да покара. Шофьорът на Доктора - Йордан Спасов, който седи до него, е разкъсан на парчета. Целият окървавен и с разкъсни рани по тялото, той е спасен.
Баретата също е привикан на разпит веднага след покушението през 2006 г. По данни на ченгетата той се бил виждал с Доктора на 17 февруари, пет дни преди смъртта му. Двамата говорили за ново начинание в строителния бизнес.
Доказателства така и не се събират и въпреки явната конкуренция и обтегнатите отношения между мафиотите не се разбира кой е поръчител.
В кореспонденцията в Ask.fm отвлечената през 2013 г. Лара могат да се прочетат и други нейни откровения. Красавицата, която живее в Лондон, не коментира нищо за живота и работата на прочулия се като кокаинов крал баща. Тя само заявява, че най-важният човек в живота й е нейната майка, а Брендо определя като идол и истинска глава на фамилията.

Тодоров-младши помага на майка си

Теодор Тодоров се завърнал в България, след като завършил образованието си в Лондон, и сега бил неотлъчно до майка си Вилиана Христодулу. Двамата поели империята на Доктора и успешно движели бизнеса. Според близки до семейството самият Теодор бил копие на баща си и наследил от него същия бизнес нюх.


Христо ГЕНАДИЕВ

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама