Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/5110753 www.bgdnes.bg

Киселина в лицето

Красивата 23-годишна Даря Юриева от Варна падна жертва на болезнена ревност далече от родината си в Индия, където 28-годишният Сидхарт Сривастава безскрупулно обезобрази момичето с киселина. Бруталното престъпление е извършено в град Варанаси в северния индийски щат Утар Прадеш вчера. Младото момиче е прието в болница със силни изгаряния по лицето и раменете.

ВНИМАНИЕ, ЧИТАТЕЛИ! Целия текст, снимки, още факти и интересни детайли ще публикуваме УТРЕ в хартиеното издание на "България Днес".

Реклама

Състоянието на Дария е изключително тежко, като медиците правят всичко възможно тя да прескочи трапа. Бруталният индиец е арестуван веднага след нападението, като на този етап криминалистите работят по версията, че престъплението е извършено поради сексуални подбуди. Все още не се знае в какви взаимоотношения е била девойката със Сидхарта, дали е била тормозена и имала ли е интимни отношения с него. След като пристигнала във Варанаси, девойката бързо се ориентирала и си намерила жилище под наем. Именно там я видял за пръв път и извергът Сривастава. Както стана ясно, той бил роднина на хазяина на Дарина и често се отбивал в апартамента. По предварителни данни най-вероятно той бил отхвърлен от момичето, което отключило безумна агресия в него.

Подобен акт на брутално нападение е познат по цял свят, като у нас жертвите са предимно жени, и то журналистки. Най-често основният мотив е отмъщението. Поръчителят и извършителят почти винаги са различни личности, а всичко по подготовката и изпълнението е, меко казано, без пари. Опасната течност се купува лесно, продава се дори и по интернет, като не е проблем да се намери и човек, склонен да свърши гадната работа срещу определена сума. Последователността на действията е като детска игра. Купуваш, наливаш, издебваш и плискаш адската течност. Обезобразяването с киселина предизвиква огромни физически и психически поражения. Според психолозите в повечето случаи подобен акт на саморазправа се избира главно за жени. Това е така, тъй като се цели отнеме външната красота и всеки поглед в огледалото да напомня на жертвата за случилото се. Основна практиката в България е мутрите да поръчват амбициозните, но неудобни разследващи журналистки. Черната хроника на жертвите стартира с покушението над Анна Заркова. На 11 май 1998 г. сутринта тя бе залята със сярна киселина край спирка в "Младост 1". Дни по-късно за покушението бе задържан таксиметровият шофьор Петьо Петков. Свидетел по делото стана инвалидът Емил Мариев. Впоследствие шофьорът бе освободен, а Мариев арестуван.

Той направи самопризнания в отсъствието на адвокат, от които след това се отказа. На започналия през 1999 г. в столичния районен съд процес стана ясно, че следователи и полицаи обещавали на инвалида спортни екипи и други придобивки, ако се признае за нападател. Четворна експертиза установи, че Емил не би могъл да лисне шишето с киселина в лицето на Анна Заркова. Година след това той бе оправдан на две инстанции.
През 2005 г. Върховният касационен съд (ВКС) окончателно оневини същия таксиметров шофьор Петьо Петков, но за друго покушение. Той бе сочен за извършител на нападение с киселина срещу Светлана Гебрева. Бруталният атентат срещу заместник-директорката на дирекция "Национален строителен контрол" (ДНСК) бе извършен на 17 декември 2001 година. Около 10,30 часа Гебрева и шофьорът й слизат от колата и тръгват към дирекцията. На няколко метра от входа те са пресрещнати от непознат мъж, който с рязко движение на ръката плисва киселина в лицето на Гебрева и хукнал да бяга. Шофьорът тръгва да го гони с пистолет в ръка, но не смее да стреля заради хората по тротоара. Малко по-късно човекът се спъва и пада, а това осигурило на изверга необходимата преднина и той изчезва. Гебрева след година почина от рак.
Фактите са следните: обезобразени за цял живот жени с развит патологичен страх и брутални престъпници, разхождащи се на свобода.

С лице към света

Един от най-жестоките и коментирани случаи на насилствено заливане с киселина се случи през 2002 година, когато заляха рекламния агент от "Мегаталант" Мария Станева (сега Бонева) на няколко крачки от дома й в столичния квартал „Банишора“. От тогава до днес Мария Бонева преживя ужасно много болка, многобройни операции, но въпреки ужаса успя да се пребори с живота от "другата страна", както тя самата го нарича. Бизнес дамата продължи напред, като сега помага на хора със сходна на нейната съдба чрез асоциацията си „С лице към света“.

Черна хроника. Има и мъже

1998 г. Нападението срещу Анна Заркова.
2001 г. Светлана Гебрева е залята с киселина пред ДНСК в София.
2002 г. Рекламният агент от "Мегаталант" Мария Станева е обезобразена в кв. "Банишора".
2007 г. Йордан Лилов е залят с киселина в жк "Дружба" и са му отрязани ушите.
2007 г.- Неизвестни заливат с киселина във Варна активиста от "Атака" Красен Георгиев.
2008 г.- Пред Търговската гимназия в София е залята 46-годишната зъболекарка Деница Шанова.
2008 г.- На пл. "Журналист" 52-годишният инженер Стоян Борисов е залят от Мехмед Хасан. Похитителят е осъден.
2008 г. - На 11 ноември пред офиса си посред бял ден е залята и бизнес дамата Петя Стаевска.
2009 г. - На 26 юни в Бургас е залята 30-годишната активистка на партия "Другата България" Габриела Георгиева.
2009 г. - На 25 август във Варна е залят 34-годишният Борислав Илиев, свидетел по дело срещу престъпна банда.
2009 г. - На 27 ноември в Благоевград 24-годишната студентка Мария Коемджиева и 26-годишната Христина Колджиева са залети с киселина.

Христо ГЕНАДИЕВ

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама