Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/5130966 www.bgdnes.bg

Отменен е арестът на пребития преподавател

Административният съд във Велико Търново е отменил заповедта за задържане на преподавателя по история Пламен Русев, който бе зверски пребит от ченгета. Зловещият инцидент с 52-годишния мъж се разигра на 22 октомври късно вечерта. Русев е в дома си, когато на вратата звънят ченгета. Те му обясняват, че има сигнал за силен шум от апартамента. Униформените не приемат обяснението му, че спи, и го карат да слезе пред блока. Там двете ченгета се нахвърлят върху него и започват да го бият, под предлог че ги е обидил. В резултат на това университетският преподавател се сдобива с множество огромни синини под очите и ужасяващ кръвоизлив на тила. След като екшънът приключва, помляният учен е откаран директно в ареста. Там не са му осигурени лекар и адвокат, макар изрично той да поисква. Адвокат няма и на делото сутринта, когато е осъден за дребно хулиганство.

ВНИМАНИЕ, ЧИТАТЕЛИ! Целия текст, снимки, още факти и интересни детайли ще публикуваме в хартиеното издание на "България Днес"

Едва след делото Русев е приет в болница и след изписването си наема адвокат, с чиято помощ повеждат борба за справедливост. Месец по-късно първият резултат става факт, след като заповедта за арест е отменена. В мотивите си административният съд изрично посочва, че той въобще не е трябвало да бъде задържан. Оказва се, че ченгетата въобще не са посочили какво точно се е случило в нощта на 22 октомври. Не са посочени и обидите, отправени от Русев, които уж стават повод за ареста му. Не е отбелязано и падането на преподавателя по стълбите, което според униформените е довело до ужасяващите рани по лицето и тила му.
"Така става при всички случаи на полицейско насилие. За да се отърват, ченгетата измислят формален повод за арест с надеждата да сплашат жертвата и той да не посмее да се оплаче от побоя", обясни пред "България Днес" защитникът на Русев адвокат Николай Хаджигенов.
Според Хаджигенов след заповедта за арест на ход е и отмяната на присъдата за хулиганство. Той вече я е обжалвал пред Апелативния съд във Велико Търново с мотива, че няма никакви доказателства за вината на Русев и липсата на защитник на делото.
"Подадох молба още преди няколко седмици чрез препоръчано писмо с обратна разписка. Макар изрично да пишеше, че тя е до Апелативния съд, неясно как се озовава в районния. Там като връх на безумието жалбата ми е разпределена на съдията, който вече е осъдил Русев, и той, естествено, се произнася, че няма как да я разгледа", шокиран е адвокат Хаджигенов.
Защитникът на Пламен Русев е подал сигнал и до вътрешния министър Румяна Бъчварова, за да се разследват действията на подчинените й. Според полицейската процедура всяко оплакване се предава за проверка в Инспектората на МВР, чиито служители би трябвало да са далеч по-обективни и независими. Напук на правилата сигналът е препратен в полицията във Велико Търново. Там той се проверява от комисия начело с шефа на Охранителна полиция, чиито подчинени са извършили побоя.
"На практика тези хора ще проверяват сами себе си, което е пълно безумие. Още отсега мога да кажа, че виновен няма да бъде открит", вдига ръце недоумяващият адвокат Хаджигенов.

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама
Реклама