Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/5136311 www.bgdnes.bg

Френският премиер: Стига толкова бежанци в Европа

Контролът на границите ще реши съдбата на ЕС, каза Валс

Френският премиер Манюел Валс призова Европа да спре да приема бежанци заради джихадистката заплаха. Той отправи апела в интервю за в. “Зюддойче цайтунг”, според който това е отхвърляне на германската политика на отворени врати. Изказването дойде точно преди срещата в Париж в сряда следобед между канцлера Ангела Меркел и френския президент Франсоа Оланд за обсъждане на ситуацията след атентатите.

“Европа трябва да каже, че не може да приеме толкова много бежанци. Не е възможно”, заяви Валс. Засилването на контрола по европейските граници ще реши съдбата на ЕС, смята френският премиер. “Ако не направим това, хората ще кажат: “Стига толкова Европа!”, добавя той.

Реклама

Вместо да позволява хиляди мигранти да пристигат безконтролно, Европа трябва да потърси решения със съседите на Сирия Турция, Ливан и Йордания така, че да приемат и регистрират мигранти, посочи Валс.

Според “Зюддойче цайтунг” той се е пазил да критикува директно Меркел. Заявил обаче, че “Германия е взела достойно решение да отвори вратите за бежанците”, но добавил: “Не Франция каза “Елате”. Според германския вестник посланието на Валс е Европа да спре веднага приема на бежанци от Близкия изток. Премиерът обясни позицията си с факта, че част от терористите в Париж са влезли в Европа като бежанци.

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама