Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/5136374 www.bgdnes.bg

Москва мести ракети в Сирия, отвръща на удара (видео+обзор)

Лавров: Не почваме война, но ще преосмислим отношенията с Анкара

Русия изпрати една от най-новите си ракетни системи в Сирия, която да пази самолетите ѝ там, след като Турция свали неин бомбардировач във вторник. Москва се зарече, че нейните бойни самолети ще продължат да изпълняват мисии близо до турското въздушно пространство въпреки сериозния инцидент, предаде Ройтерс.

Руският отговор обаче беше много точно изчислен. Лидерите говореха за ответни мерки, включително в търговията и туризма, но нямаше никакъв знак, че Москва иска военна ескалация по отношение на Турция.

Реклама

Русия изпраща зенитноракетната система С-400 “Триумф” във военновъздушната си база “Хмеймим” в Сирия, съобщи руският военен министър Сергей Шойгу, цитиран от ТАСС. Разполагането на системата, която е на въоръжение от 2007 г. насам, е по решение на върховния главнокомандващ на Русия Владимир Путин, обясни Шойгу. Москва ще използва в Сирия всички средства “с цел подсигуряване на полетите”, заяви и президентът Путин.

Всички действия на атакуващите руски самолети отсега нататък

ще се извършват

под прикритието

на съпровождащи

ги изтребители,

обяви генералният щаб на руската армия, като разкри мерките, които взема в отговор на свалянето на Су-24. “Предупреждаваме, че всички цели, представляващи за нас потенциална опасност, ще бъдат унищожавани”, каза началникът на главното оперативно управление на генщаба ген. Сергей Рудской.

Русия изпраща близо до Сирия в Средиземно море ракетния крайцер “Москва”, флагмана на Черноморския флот. От 30 септември крайцерът действа като прикриваща сила за руските ВВС в Сирия. Прекратяват се всички контакти с Анкара по военна линия, обяви Москва.

Сергей Рудской повтори версията на Москва, че руският самолет е свален на 1 км навътре в сирийска територия. Според него турският самолет, атакувал руския Су-24, е нарушил въздушното пространство на Сирия и това е регистрирано на радиолокационното разузнаване в базата “Хмеймим”.

В същото време Анкара изпрати писмо до ООН, в което обяснява, че руският самолет е навлязъл на турска територия за 17 секунди. В предишните 5 минути бил предупреден 10 пъти. Коалицията, водена от САЩ, е засякла предупрежденията на Турция към екипажа на сваления Су-24, заяви говорителят на Пентагона Питър Кук.

 Сегашните управляващи в Турция водят 

Реклама

целенасочена

политика за

ислямизация

на страната,

предупреди Путин. “Проблемът не е в трагедията, с която се сблъскахме вчера, проблемът е много по-дълбок”, каза той. Руснаците в Турция могат да бъдат изложени на значителна опасност, заяви руският президент, като препоръча на сънародниците си да не пътуват там.

Русия няма да води война с Турция след свалянето на бомбардировача Су-24, увери Сергей Лавров. Москва обаче “ще преразгледа сериозно” отношенията си с Анкара, заяви дипломатът.

Инцидентът с руския самолет в Сирия прилича на планирана провокация, каза още Лавров пред руски и чуждестранни медии. По последна информация в района, който турските ни колеги считат за населен с туркмени, има стотици, а може и над хиляда бойци наемници от руски произход, които представляват пряка опасност за нашата сигурност, обяви Лавров. “Според наличната ни информация

в този район е

разположена и

инфраструктура

на терористите,

включително складове с оръжия, боеприпаси, командни центрове и снабдителни пунктове”.

Руският външен министър разговаря с турския си колега Мевлют Чавушоглу по телефона в сряда. След това турското външно министерство обяви, че двамата се разбрали да се видят до дни.

Руският външен министър Сергей Лавров не се е съгласявал на среща с турския си колега по време на телефонния им разговор в сряда, опроверга после Кремъл. “По време на телефонния им разговор руският министър е отклонил многократните покани на турската страна за среща”, заяви говорителката на руското външно министерство Мария Захарова, цитирана от Интерфакс.

ОТВЕТ

Протестиращи хвърляха камъни, яйца, домати и кутии с боя по сградата на турското посолство в Москва в сряда, ден след като турската бойна авиация свали руски бомбардировач, предаде Франс прес. Бяха изпочупени някои от прозорците на мисията.

Акцията беше организирана от руската Либерално-демократическата партия. В протеста участваха около 500 души, основно мъже на възраст между 20 и 30 години. Те скандираха враждебни срещу турския президент Реджеп Ердоган лозунги. Според РИА “Новости” полицаите пред посолството не са задържали никого, а само призовали демонстрантите към спокойствие. От турската дипломатическа мисия вече се обърнали с молба към руските власти охраната край сградата да се засили.

Ердоган: Не знаехме, че самолетът е руски 

Турските власти разбрали, че сваленият на границата самолет е руски, едва след инцидента. Това заяви турският президент Реджеп Ердоган по време на международния ислямски икономически форум в Истанбул, цитиран от РИА Новости.

“Фактът, че самолетът принадлежи на Русия, стана известен едва впоследствие, когато руските власти заявиха това”, посочи президентът.

Ердоган се опита да даде заден ход, като заяви, че страната му не иска ескалацията на напрежението между нея и Русия, но не може да “замълчи”, когато граничната ѝ сигурност е застрашена. “Нямаме намерение да ескалираме напрежението заради инцидента. Просто защитаваме нашата сигурност и правата на нашите братя”, заяви Ердоган в телевизионно обръщение, очевидно имайки предвид туркмените в Сирия, предаде АФП.

Президентите на Турция и САЩ Реджеп Ердоган и Барак Обама говориха по телефона след инцидента със сваления руски самолет, заяви канцеларията на турския държавен глава. “Американският президент каза, че САЩ и НАТО подкрепят правото на Турция да защитава своя национален суверенитет.” Двамата споделили мнението, че е необходимо да се вземат мерки, за да не се допуска повторение на случилото се, и че е важно да се намали напрежението.

Турският премиер Ахмет Давутоглу също смени тона, като заяви, че Русия е приятел, съсед и много важен партньор на Турция, предаде РИА Новости. Премиерът подчерта, че отношенията между двете страни не трябва да бъдат жертвани заради инцидента със сваления руски Су-24.

Турция подсили в сряда патрула на границата си с 18 изтребителя F-16. Анкара спешно прехвърли още 20 танка към сирийската граница след инцидента, предаде РИА Новости. Това е допълнителна бронетехника към вече базираната в района. 

НАТО зад Турция, призова за мир и дипломация

“Призовавам за продължаване на контактите в условия на мир. Дипломация и намаляване на напрежението са необходими за преодоляване на кризата, както и разработването на механизми за избягване на подобни инциденти в бъдеще”, каза генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг в края на извънредното заседание на Съвета на алианса, свикано по инициатива на Турция.

“НАТО напълно подкрепя териториалната цялост и суверенитета на Турция”, подчерта шефът на НАТО. Според него ударите на Русия в Сирия невинаги са насочени към територии, контролирани от “Ислямска държава”.

Живият пилот: Не ни предупредиха, 

не сме навлизали в тяхното небе

“Никакви предупреждения не сме получили. Нито по радио, нито визуално. Въобще не е имало контакт”. Това заяви Константин Мурахтин – оцелелият щурман на сваления от Турция руски Су-24. Командирът подп. Олег Пешков загина.

Пред руската тв “Россия 1” Мурахтин разказва от болницата в Латакия, че ракетата, с която е ударен самолетът, е била изстреляна без предупреждение и те не са я забелязали.

Мурахтин отрече да е нарушавано турското въздушно пространство “дори за една секунда”. Той каза, че е жив и здрав и като го изпишат, ще продължи да се бори с тероризма.

Анкара уверява, че няколко пъти Су-24 е предупреждаван да промени незабавно посоката и че е бил улучен в турско небе, но е паднал на сирийска територия. САЩ също казват, че е имало предупреждение.

Мурахтин е успял да се укрие от джихадисти преследвачи и е спасен с операция на руски и сирийски спецчасти, разказа руският военен министър Сергей Шойгу. Той е открит в район, където действат сътрудничещи си с Анкара отряди сирийски турци.

“Щурманът е в нашата база жив и здрав”, заяви Шойгу и допълни, че операцията е продължила 12 часа. Министърът благодари на “всички момчета, които цяла нощ работиха при огромен риск”.

Руският президент Владимир Путин награди Мурахтин с Орден за мъжество. Олег Пешков получава посмъртно званието Герой на Русия. Сред версиите за смъртта му е тази, че е убит от туркмени след катапултирането. Според друг източник той е ранен във въздуха и е умрял, преди да падне на земята.

Посмъртно с Орден за мъжество е награден Александър Позинич. Той участва в търсенето на пилотите и е убит също от туркмени, които обстрелвали хеликоптера му.

Може да отменят проекти за милиарди

Туроператори вече гледат към България и Средиземноморието

Свалянето на руския боен самолет от Турция може да доведе до отмяна на някои важни съвместни проекти, предупреди Дмитрий Медведев. В резултат на това турски компании може да загубят пазарния си дял в Русия, коментира руският премиер в изявление, публикувано на страницата на правителството.

Турция демонстрира с действията си, че в действителност защитава бойците на “Ислямска държава”, смята Медведев. Според наличната информация някои турски официални лица имат пряк финансов интерес от доставката на петролни продукти, които са произведени в предприятията, принадлежащи на “Ислямска държава”, коментира Медведев.

Според Ройтерс ключови области на икономическо и търговско сътрудничество между Русия и Турция могат да пострадат след инцидента:

Туризъм

Руският външен министър Сергей Лавров препоръча на гражданите да не пътуват до Турция, като каза, че заплахата от терористичен акт там не е по-малка, отколкото в Египет. Руската държавна агенция по туризъм също препоръча да се преустанови продажбата на туристически пакети до Турция. В сряда руските туроператори започнаха да анулират продадените почивни пакети в Турция.

Руските курорти и европейското Средиземноморие ще станат главните места за отдих на руснаците през 2016 г. , заяви директорът на Уралската асоциация на туризма Михаил Малцев. “Друго направление може да стане България, тя много прилича на Турция. Освен това се водят преговори с Гърция”, заяви той.

Хранителни стоки

До момента руската забрана за внос на хранителни продукти от Европа не важеше за Турция. Данните за 2014 г. показват, че 4% от износа на Турция – главно хранителни стоки и текстил – на стойност 6 млрд. долара, е бил предназначен за руския пазар.

Енергетика

и суровини

Турция е най-големият купувач на руски природен газ след Германия. Москва е основният доставчик на синьо гориво за Турция. Русия доставя и нефт и нефтени продукти за Турция. Заедно с Египет Анкара е най-големият купувач на руска пшеница. Турция е сериозен пазар и за руските полуготови изделия от стомана.

Проекти

През 2013 г. Турция поръча на руската компания “Росатом” да построи 4 атомни реактора с мощност 1200 мегавата на обща стойност 20 млрд. долара. От миналия декември Русия и Турция преговарят и за създаване на газопровода “Турски поток”, който да е алтернатива на “Южен поток” и да доставя синьо гориво за Европа. “Южен поток”, който трябваше да преминава и през България, бе изоставен миналата година заради възражения на ЕК. Преди дни обаче Брюксел одобри “Турски поток”. 

Реклама
Реклама
Реклама