Реклама
https://www.bgdnes.bg/sport/article/5137329 www.bgdnes.bg

Новият треньор на боксьорите Хоел Арате: Работим за медал от Рио

Хоел Еухенио Солер Арате беше обявен за нов треньор на националния отбор по бокс. Промяната идва, след като България не успя да спечели квота нито от световното първенство през 2015-а, нито от професионалното направление, където участваха ветераните Спас Генов, Тервел Пулев, Борис Георгиев и Александър Александров.

Хоел Арате демонстрира отлични качества през последните месеци като треньор в боксов клуб "Локомотив" (Сф). Той имаше възможност да помага в подготовката на три от момчетата, които спечелиха медали от европейското първенство за ученици в Анапа (Рус). Под негово ръководство тренира и националката при жените Деница Елисеева. Кубинският специалист даде своето първо интервю специално за читателите на "България Днес".

Реклама

ВНИМАНИЕ, ЧИТАТЕЛИ! Целия текст, снимки, още факти и интересни детайли ще публикуваме УТРЕ в хартиеното издание на "България Днес"!

- Г-н Арате, разкажете малко повече за себе си?
- Бях състезател в Куба. Преминал съм през доста училища с таланти. След това се дипломирах с магистратура като треньор по бокс. В продължение на пет години работех като заместник-директор по методическата част в националния отбор на Куба между 2009-а и декември 2014-а. Имахме големи резултати и успехи на световно ниво. Работил съм със световните шампиони Хулио Сезар де ла Круз и Лазаро Алварес, с олимпийския първенец Робейси Рамирес и още много други топ състезатели.
- Вие сте от генерацията на Гийермо Ригондо и Марио Кинделан. Играл ли сте с някоя от големите звезди на Куба?
- Правил съм спаринг с Ригондо. С олимпийския шампион Ян Бартелеми имаме шест мача. Три пъти го победих, имам и три загуби от него. Бил съм заедно на тренировъчни лагери с Одланиер Солис и с много други кубинци, които са постигали големи резултати. Имам медали от турнири в Куба и на национално ниво. Когато излязох от казармата, се концентрирах върху обучението. Мисля, че съм по-добър като треньор, отколкото като състезател.
- Учили ли сте се от легендарния кубински треньор Алсидес Сагара?
- Рамондо Валон и Емилио Корея бяха мои треньори. Участвал съм в написването на една книга заедно с Алсидес Сагара, който беше ръководител на моята магистратура. През петте години, в които бях с националния отбор на Куба, той винаги ми е давал съвети за моята работа.
- Каква точно беше вашата роля в кубинския национален отбор?
- Моята функция беше да надзиравам спазването на тренировъчните планове. Освен това да готвя и спортистите. С моята настояща съпруга, която е българка, се запознахме през 2011-а в Хавана, влюбихме се и се оженихме. Имаме дъщеричка и затова реших да дойда с тях в България.

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама