Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/5137624 www.bgdnes.bg

Софиянски погреба петмесечно внуче

В Деня на свети Стилиян - покровител на бебетата и децата, се разбра, че в семейството на бившия кмет на София и бивш служебен премиер Стефан Софиянски се е случилата голяма трагедия.
Само преди дни семейство Софиянски са погребали петмесечно внуче. Става въпрос за Камен - второто детенце на най-голямата дъщеря Елена. Бебето се роди в края на юни. Близки до семейството споделиха, че Софиянски обича еднакво всичките си внучета, но Камен му бил особена слабост.
"Бебето се роди много голямо - над 4,5 кг. Преди появата му всички в семейството се притесняваха, че ще е тежко раждане. Затова, когато всичко мина добре и нямаше проблеми, щастието беше огромно. Стефан плака от радост, че в родата се е появил такъв голям юнак и въобще не криеше сълзите си", сподели за "България Днес" близък до семейството.
Самото раждане малко подранило. Понеже бащата Лъчезар отсъствал, наложило се другата дъщеря на Софиянски - Ива, да кара бързо сестра си в болницата. По това време Ива също била в напреднала бременност (малко след Елена и Ива се сдоби с втора рожба - Васил, кръстена на свекъра й Васил Божков Ц бел. авт.). Когато двете бременни щерки на бившия столичен кмет влезли в родилното, там смутено попитали дали идват и двете да раждат.
В момента цялото семейство е съкрушено и не иска да коментира публично трагедията. Диагнозата на починалото бебенце е "мозъчен аневризъм". Това е изключително рядка болест - засяга около 5% от населението. При нея стените на кръвоносните съдове се издуват като балон и в един момент се пръсват. Лекарите не крият, че спасение от тази болест почти няма. Най-коварното е, че не може да се открие предварително. В някои европейски страни се прави скрининг, който да установява наличието на симптоми още по време на бременност. Резултатите обаче се оказали ненадеждни.
Медицината е безсилна да каже и кои са факторите, отключващи смъртоносното заболяване. Установено е, че роля със сигурност има генетиката. Тоест, ако един член на семейството развие болестта, то вероятността и сред останалите тя да "дреме" в латентно състояние и в един момент да се отключи е много голяма.
"Най-вероятно, след като се отърсят от шока, дъщерите и внучетата на Стефан Софиянски ще трябва да направят сериозни прегледи", предположиха техни приятели.
По непотвърдена информация загубилата детето си Елена е изпаднала в такъв шок, че се наложило с нея да разговаря психолог. Бабата Алиса и лелята Ива също преживявали много тежко трагедията. Вчера нито Стефан Софиянски, нито Ива вдигаха телефоните си.

Редакцията на в. "България Днес" изказва най-големи съболезнования на семейство Софиянски.

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама
Реклама