Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/5138394 www.bgdnes.bg

От 7 декември - железни и хартиени двулевки (Обзор)

След 7 декември ще се разплащаме и с метални и с книжни двулевки. БНБ определи датата за дебют на монетата от 2 лева. Хартиените 2 лева остават законно платежно средство, докато бъдат изтеглени от обръщение.

Причините за смяната са две и са свързани, обясни подуправителят на БНБ Калин Христов. През 1999 г., когато била деноминацията, е имало банкноти от 1 и 2 лева. Тъй като от тогава досега равнището на цените се е вдигнало със 110%, банкнотите с ниски номинали се заменяли с монети, които имат по-дълъг живот. Банкнота се изхабява за около 13 месеца, докато животът на металните пари е до 30 години, обясни Христов. Той даде старт на информационната кампания за металната двулевка. Информационни плакати в паричните салони, летища, търговски обекти , спирки и други ключови обекти ще запознават хората с новото платежно средство.

Реклама

В момента имало 42 млн. броя книжни двулевки в касите на банките и в портфейлите, сметна Христов. Последната им емисия бе през 2013 г. Те ще излизат постепенно от обращение, а БНБ няма да поставя никакви крайни срокове за изтеглянето им, за да бъдат спокойни хората, категоричен бе Христов. До момента са изсечени 12 млн. броя монети, а броят им ще зависи изцяло от търсенето. То леко ще се забави, включително и заради технологичното време за настройване на автомати и различни устройства за новата монета.

При представянето стана ясно, че в обращение все още имало 4 млн. броя банкноти от 1 лев. Те са законово платежно средство и трябва да бъдат приемани при разплащанията, каза Христов. Цената за производство на металните двулевки е търговска тайна, те са произведени в нашия монетен двор. Тежат 9 грама, диаметърът им е 26,5 мм. Те са по-големи от железния лев и от железните две евро. Размерът им е съобразен и с този на на други монети, особено от съседни страни, за да няма опити да се използват в автомати например. На лицевата им страна е изписана номиналната стойност, а на гърба е образът на Паисий Хилендарски, изобразен и върху банкнотата.

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама