Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/5138431 www.bgdnes.bg

Куркулас: Гответе се за поне 15 000 обяда и 6000 вечери като председатели на Съвета на ЕС

През 2016 г. ще бъдат заделени 50 млн. лева за подготовка на председателството


Поне 15 000 обяда и 6000 вечери ще трябва да организира България през 2018 г., когато поема председателството на Съвета на ЕС. Това сочи опитът на Гърция от 2014 г., който сподели бившият шеф на делегацията на ЕК у нас Димитрис Куркулас. Той участва в дискусия за подготовката на страната, организирана от вицепремиера Меглена Кунева.

Реклама

“Впечатлен съм от подготовката на България. Сигурен съм, че ще имате успешно председателство”, каза Куркулас. Според гръцкия опит през 2018 г. у нас ще има между 10 и 20 неформални срещи на министри и над 200 на работни групи. Куркулас посъветва да започне обмисляне на приоритетите на председателството, които да са две-три.

Според гръцките правила е трябвало да се проведе търг и да се избере най-евтината оферта за храната на делегациите. Затова били привлечени гръцки фирми, които осигурили храната и напитките. Така се рекламирали местни продукти. Чрез спонсорство били осигурени и 72 автомобила за гостите. За председателството били изразходени 24 000 л гориво. Куркулас посъветва всяка среща да бъде съпроводена с културно събитие.

Кунева обясни, че също ще потърси бизнеса за съдействие. “Искам България да има най-доброто председателство и то да е за възможно най-малко пари. Ако объркаме нещо на техническо ниво, никой няма да помни какви директиви са приети, а че храната е била студена или е имало проблем с превода”, каза Кунева.

За подготовката през 2016 г. ще бъдат заделени 50 млн. лв. Част от тях вероятно ще отидат за ремонт на НДК. Възможно е да не се изразходят всички средства, зависи какви разходи се докажат, че е нужно да се направят, каза Кунева. Тя подчерта, че всяка стотинка ще се харчи прозрачно, и изрази надежда инвестициите да се възвърнат и дори удвоят. Според Кунева трябва да се наблегне на обучението на администрацията.

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама