Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/5138440 www.bgdnes.bg

Украйна ще купува газ от Европа за по-евтино

Украйна не отказва да плати за руския газ, а просто е решила да купува гориво от Европа, заяви шефът на компанията “Нафтогаз Украины” Андрей Коболев, цитиран от РИА Новости.

“Решението е взето на основата на икономически съображения - да се купува колкото може по-евтин газ”, изтъква Коболев в интервю за Си Ен Ен.

Реклама

“Газпром” обяви, че е спрял доставките на газ към Украйна, след като властите в Киев отказаха да направят авансови плащания.

Шефът на руската държавна компания Алексей Милер заяви, че украинската “Нафтогаз” вече е използвала всичкия газ, за който е платила, и “не са били направени нови плащания”. Той допълни, че отказът на Киев да купи руски газ представлява сериозен риск за транзита на синьо гориво към Европа през Украйна.

Киев обяви, че има по-добри и изгодни варианти - да купува газ от Европа. Решението да се прекратят плащанията на Русия е взето от правителството, съобщи премиерът Арсений Яценюк. “И тази, и всяка друга зима можем да минем без руски газ”, заяви Коболев.

Вероятността от възникване на проблеми с доставките на газ в Европа през Украйна тази зима е много малка, допълни шефът на “Нафтогаз”. “Пазарът се промени много. Има много доставчици, които биха искали да сменят “Газпром”, ако той опита да повтори газовата криза от 2009 г., например”, посочва Коболев.

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама