Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/5138459 www.bgdnes.bg

Путин: Турция да се извини. Ердоган: Не! (обзор)

Ако и друг наруши пространството ни, ще постъпим като със Су-24, каза турският президент

Pусия все още не е чула от висшето ръководство на Турция нито извинения, нито ясни обяснения за свалянето на Су-24, нито предложение за покриване на щетите, нито обещание да бъдат наказани престъпниците, извършили деянието. Това заяви руският президент Владимир Путин, цитиран от РИА Новости.

Реклама

“Създава се впечатление, че

турското

ръководство

съзнателно води

до задънена

улица

отношенията

с Русия

Съжаляваме, че е така”, добави той. Според Путин инцидентът в небето над Сирия противоречи на здравия разум и международното право.

“Няма да се извиняваме. Да се извинят онези, които ни нарушиха въздушното пространство. Нашите пилоти само изпълняваха дълга си”, каза турският президент Реджеп Ердоган в интервю за Си Ен Ен. Той добави, че турските военни ще продължат да свалят самолети, които влизат в небето на страната. “Ако това стане днес, ще постъпим по същия начин”, каза Ердоган.

“Аз лично дадох заповед за свалянето на самолета”, каза по-рано турският премиер Ахмет Давутоглу. “Не искахме да се стигне до това нещо, но всеки трябва да зачита правото на Турция да защитава своите граници”, заяви Давутоглу.

В друго изявление пред членове на местната администрация Ердоган възрази срещу обвиненията, че Турция купува петрол от “Ислямска държава” (турският президент я нарича “Даеш”) и каза, че страната му получава петрол и газ от известни източници. Ердоган отхвърли също като емоционални и неподходящи за политици твърденията, че проекти с Русия ще бъдат отменени заради инцидента. Той посочи, че “стратегическото партньорство се нуждае от солидарност, а не от заплахи”.

Руското Министерство на земеделието обяви, че обмисля

затягане на

Реклама

контрола

върху храните

и земеделската продукция, внасяни от Турция. Ще бъде изкъсо следен и вносът на химически продукти. Според говорителя на Кремъл Дмитрий Песков обаче всичко това било свързано с мерките срещу тероризма. Песков каза, че Москва не разглежда санкции срещу Турция, нито налагане на ембарго върху вноса на храни.

В същото време премиерът Медведев разказа пред журналисти, че е поръчал разработването на ответни мерки срещу Турция в икономическата и хуманитарната сфера. Руски медии изчислиха, че ако започне търговска война, щетите за двете държави ще са за над 44 млрд. долара.

Противно на твърденията на оцелелия руски пилот, че никой не ги е предупреждавал, Анкара разпространи аудиозапис, на който се чува: “Тук турските военновъздушни сили, предупреждаваме. Вие наближавате турското въздушно пространство. Променете своята посока на юг незабавно”. Според в. “Милиет” руските отговорни представители

били уведомени

през последните

два месеца за

пет случая на

нарушения

на въздушното пространство в района на турско-сирийската граница.

Представители на руския военен аташе в Анкара са били поканени в сряда в генщаба на Турция за обсъждане на ситуацията след свалянето от самолета. Турските военни обяснили, че когато е било отправено предупреждението за приближаване на самолета към границата на Турция, не е била известна принадлежността на машината.

Те добавили, че са изпълнили предвидената процедура, когато след настойчивите десетократни предупреждения не е последвал отговор. Отбелязали също, че са предприели големи усилия за издирване и спасяване на пилотите, катапултирали от сваления самолет. Изразили готовност да предоставят всякакви данни по случая.

Въпреки декларираното желание за сътрудничество Анкара приведе армията си в пълна готовност заради местенето на руските зенитноракетни комплекси С-300 и С-400 към базата “Хмеймим” в Сирия. Според РБК в случай на военна опасност Турция

ще закрие за

движение на

кораби Босфора

и Дарданелите

и руският контингент в Сирия ще остане без снабдяване. Си Ен Ен пък посочва, че руските С-400 може да закрият небето над Сирия за каквито и да било самолети на НАТО.

Москва от своя страна реши да прати още 10-12 самолета в района, където падна самолетът и загина пилотът, а предния ден го засипа с бомби.

Реклама
Реклама
Реклама