Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/5138492 www.bgdnes.bg

Брюксел осуети троен “атентат” по Цацаров

l “Медиапул” опита да “опраска” Цацаров с фалшификат. Три часа по-късно ЕК го опроверга

l Министър Христо Иванов го огласи на официално заседание

Реклама

l Депутати от ДСБ поискаха орязване на правомощията на главния прокурор

Опит да се “опраска” главният прокурор Сотир Цацаров бе предотвратен в четвъртък с намесата на Европейската комисия.

Събитията вървяха на три фронта, като целта бе да се намалят правомощията или да бъде отстранен Сотир Цацаров.

1. На първия

рубеж бе

близкият до

ДСБ сайт

“Медиапул”,

който публикува късно в сряда вечерта дописка под заглавие “ЕК настоя за обективна проверка на “Яневагейт” и оттегляне на главния прокурор”.

Реклама

“Медиапул” се позовава на писмо от неназован източник от Брюксел.

Както обикновено, сайтове, чиито собственици имат съдебни грижи, тиражираха в късните часове “новината”.

Безкритично бе съобщена и в късната емисия на Би Ти Ви, която се излъчва на запис. “Новината” бе съобщена с източник “Медиапул” още в сайтовете “Офнюз”, “Дневник” и “Клуб Z”.

В четвъртък сутринта посланикът на Европейската комисия в София Огнян Златев разпространи официално становище, че Европейската комисия не е писала такъв документ, за какъвто твърди “Медиапул” и че ЕК никога не е искала отстраняване на Сотир Цацаров.

В отговор “Медиапул” пусна факсимиле от писмо със заличен подател, в което авторът изказва принципни съображения за съдебната независимост, но действително не говори за отстраняването на Цацаров изобщо.

“Медиапул” не желае да си разкрие източника, но написаното предизвиква сериозни съмнения относно неговата достоверност. А и всъщност не казва това, което е заглавието на тяхната т.нар. новина. Запитана защо медията не оповести името на източника си, след като скандалът нараства, авторката Полина Паунова каза по телефона за “24 часа”: “Очевидно не сте прочели текста към факсимилето на кореспонденцията”. В текста пише, че “името на официалния източник от ЕК не е цитирано в публикацията, тъй като той изрично настоя за това”.

Знае се, че в Брюксел правото да правят официални изявления имат комисарите, официалните говорители и представителите на ЕК в съответните държави. Това направи в България четвъртък сутринта Огнян Златев.

Според източници на “24 часа” от Брюксел “Медиапул” е пратила писмо до някой офисен планктон от пресслужбата на т. нар. Механизъм за наблюдение на ЕК.

Той от своя страна e намерил някой от служителите там, който е дал принципно тълкуване по въпросите на независимия съд.

Отговорът е пратен с изричния дисклеймър, че това е бекграунд - принципно тълкуване, но то не може да бъде обявявано за позиция на комисията и служи само за доброто информиране на журналиста по въпросите на правосъдието и разделението на властите. Този пресофис няма право да дава изявления от името на комисията и текстовете им не може да бъде цитирани. Това е било изрично подчертано, така че въпросният служител вероятно, но не сигурно няма да бъде уволнен. Всъщност това, което е направил “Медиапул”, е да украси и по същество да фалшифицира това писмо, обявявайки го за становище на комисията с цел да бъде дискредитиран главният прокурор.

“Медиапул” е собственост на Стояна Георгиева, бивш говорител на правителството на Иван Костов. Сайтът е създаден изцяло с финансиране от банката на Емил Кюлев, който е предоставил и първия офис на агенцията. Кредитът не е бил обслужван въобще и неизвестни партньори са изкупили задълженията на “Медиапул” преди продажбата на банка ДЗИ на белгийци.

2. Вторият фронт

срещу Цацаров

бе захванат

на заседанието

на ВСС,

на който правосъдният министър Христо Иванов е поставил въпросът за публикуваното от “Медиапул”, с което е легитимирал лъжливото съобщение. Вероятно той не е предполагал, че 3 часа по-късно Европейската комисия официално ще опровергае твърденията на “Медиапул”.

ВСС в отсъствието на Цацаров, който е извън България, реши да не се занимава с този въпрос.

Но Лозан Панов, председателят на Върховния касационен съд, предлага да се направи комисия от президента Плевнелиев, която да разследва съдържанието на записите и интервютата на “гнилата ябълка” - съдия Румяна Ченалова, които излизат в сайта “Биволъ”.

Мотивът на Панов е, че само хора от президентската власт не са намесени в този скандал. (Виж карето )

Самата Румяна Ченалова също бе изслушана от ВСС, където тя обвини своята стара приятелка Владимира Янева, че ѝ е предложила подкуп, “неизвестна сума пари, оставена на леглото”, които съпругът на Янева посочил на съпруга на Ченалова. От Ченалова се очаквало в замяна да не атакува главния прокурор.

И двете са под натиск, Янева обаче е човек, който е по-неопитен в съдебните и публичните битки, докато Ченалова е рафинирана, умна и знае с кого да играе в определен момент, за да спечели битката, коментира техен колега.

Той напомни, че голямото разтърсване на съдебната система стана точно с дело, по което Ченалова работи - “Белведере”, и след публичната намеса на френския посланик. Колегите на Ченалова коментирали помежду си, че тя ще направи всичко, което трябва, за да излезе чиста от този нечуван скандал. Дори да се обвърже с групата около министър Христо Иванов и да му помогне да “подреди” къщата.

В Съдебната палата вече се знае, че записът на разговорите между “двете каки”, както ги нарече Бойко Борисов, е правен чрез професионална, висококачествена техника и най-вероятно е бил в дома на Ченалова. “И кучето, което лае, е нейно”, пошегува се източникът ни, подозирайки, че са направени вече съпоставки чие куче се включва в скандалните разговори.

(Какво каза Ченалова пред етичната комисия - виж карето.)

3. Третият фронт

срещу Цацаров

бе в парламента,

където заседаваше комисията по промени в конституцията. Там бяха изслушани проекти за нови поправки в основния закон относно правомощията на прокуратурата. Хората на Радан Кънев сред реформаторите предлагат освен съкращаване на мандата на главния прокурор да има втори “главен прокурор”, който да разследва висши магистрати.

Въпреки принципното съгласие поправките в основния закон да бъдат само в духа, по който бе постигнато труден консенсус през юли, комисията отложи гласуването на предложенията за 3 декември. (Виж карето)

В ГЕРБ се коментира, че новите промени, които от ДСБ се опитват да вкарат в пленарна зала, не са подкрепени от всички реформатори.

Съдия №1: Комисия от трите

власти да провери разговорите

Cпециална комисия с представители на трите власти да провери съдържанието на изтеклите разговори между Владимира Янева и Румяна Ченалова. За това призова съдия №1 Лозан Панов преди заседанието на ВСС.

Според него този орган трябва да е над трите власти, тъй като представители и на трите се споменават в разговорите, а създаването му да бъде инициирано от президента Росен Плевнелиев.

Панов обвърза изтичащите записи с промените в конституцията. “Най-важната стъпка е разделянето на ВСС, а ситуацията доказва необходимостта от тези промени”, каза той и призова за по-радикални поправки, защото се забелязвало отстъпление от първоначално очертаните предложения. По-късно Панов разговаря с президента, който не прие идеята му, защото не може да изземва правомощия на други власти.

Етичната комисия на ВСС

изслуша Румяна Ченалова

Без натиск, “много елегантно”, Румяна Ченалова била получавала указания от бившата шефка на СГС Владимира Янева как да се решат определени търговски дела.

Това разказа Ченалова пред репортери на влизане във Висшия съдебен съвет, където бе изслушана от етичната комисия близо час. Тя допълни, че е била използвана.

“Не съм единственият съдия, който е викан и му е казвано “Виж това дело как ще се реши” или “Внимавай как ще се реши”. Председателят на съда ме е викал”, каза Ченалова. Тя не посочи конкретни търговски дела, но отрече сред тях за е казусът “Белведере”.

По едно от тях обаче намеси главния прокурор. “Имаше едно дело, по което главният прокурор беше повикал Владимира Янева, то не е приключило. И там имаше намеса на посланик, имаше указания на главния прокурор, но не изпълних указанията и го реших по друг начин”, заяви Ченалова.

По повод интервюто си пред “Биволъ”, в което твърди, че Янева и съпругът ѝ са я посетили след освобождаването от ареста и са ѝ дали пари, Ченалова обясни: “Не зная колко пари ми предлагаха. Били сложени на леглото, за да ни послужат. Дори не видях, че мъжът ми говори с нейния съпруг, и после моят мъж ми каза какво се е случило. Не исках да се занимавам с това. Моят мъж ги взе, зави ги в някакви торбички и ги върна.”

Обясни, че не е приела това като приятелска помощ, защото била без заплата от февруари, а посещението по думите ѝ било през април. Въпреки неприятностите съдия Янева не беше дошла в дома ми, ако беше приятелска помощ, щеше да се появи по-рано, каза още Ченалова.

По повод другото нейно твърдение - че Янева я предупредила да не се обръща срещу главния прокурор, че ще има неприятности, уволнената съдийка каза, че не приела това като чувство на загриженост: “Мисля че се притеснява за себе си. Има определени обстоятелства, за които още не съм говорила.” Какво има предвид, тя отказа да обясни.

Тя подозира, че я следят, защото забелязвала определени коли с пловдивска регистрация пред дома си, а по-рано ги нямало.

В петък Ченалова е призована в ДАНС за прецизиране на обвинението по първото наказателно дело срещу нея. Тя е обвиняема за това, че е коригирала протокол от заседание по дело на ОЕТ “Обединени енергийни търговци" срещу НЕК с иск за няколко милиона и по този начин е облагодетелствала фирмата на Ангел Божилов, бивш работодател на Петко Сертов. Ченалова е обвинена в длъжностно престъпление. В началото на годината лежа 2 дни в ареста. След това я обвиниха и по случая с изчезването на убиеца от “Соло”.

Гласуват на 3.12 в комисия промените в Конституцията

КРИСТИНА КРЪСТЕВА

Промените в конституцията ще бъдат подложени на второ четене във временната парламентарна комисия идния четвъртък, 3 декемри. Това бе решено на заседанието ѝ в четвъртък.

Комисията, оглавявана от Димитър Лазаров от ГЕРБ, изслуша всички постъпили предложения, но без да ги гласува. Причината - присъстваха едва 8 от 15-имата ѝ членове.

80% от предложенията са на Реформаторския блок и бяха представени от ген. Атанас Атанасов. Сред тях са възможност за предсрочно освобождаване на главния прокурор, ако ВСС и президентът решат, че той не се справя с функциите си. Предложено е орязване на мандата му от 7 на 5 г., а този на членовете на ВСС - от 5 на 3 г. Най-спорната идея, която със сигурност няма да бъде приета, е определянето на зам. главен прокурор за борба с корупцията по високите етажи на властта, който да е изцяло независим от главния.

Въвеждането на явно гласуване във ВСС и избирането на парламентарната квота в съвета с 2/3 от гласовете на Народното събрание, а не както досега - с обикновено мнозинство, са нещата, които има шанс да бъдат приети, казаха неофициално от ГЕРБ.

В пленарна зала промените в конституцията влизат на 9 декември.

Реклама
Реклама
Реклама