Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/5139890 www.bgdnes.bg

Бащата на убитата в Борисовата градина: Ухото на Яна не е скъсано от душене!

Мисълта за възмездие над Чеци ме държи жив

"Ухото на дъщеря ми бе откъснато от главата, държеше се само на една кожичка. Окото й бе извън орбитата, а далакът й - откъснат от ритниците. Беше страшно и това не се постига с душене, както го изкараха апелативните съдии. Смъртният акт е при мен, а аргументите на уважаемите магистрати са под въздействието на Николай Кокинов, който е консултант на Чеци." Това разкри бащата на убитата в Борисовата градина Яна Кръстева, който се поболя от мъка. Той е възмутен от решението на апелативния съд, който намали присъдата на подсъдимия за убийството Николай Русинов-Чеци от доживотна присъда на 19 години затвор.


Здравето на Явор Кръстев се влошава сериозно след удара, който му нанася решението на втора инстанция. Предстои заседанието на Върховния съд, който ще реши окончателно съдбата на Чеци. То ще се проведе на 16 декември. "Дъщеря ми близо половин час е осъзнавала, че умира в адски мъки. Нямало е кой да й помогне, а съдиите казват, че травмите по тялото не са от насилие? Как се къса ухо и далак с удушаване, нека кажат тогава", роптае и плаче едновременно почерненият баща.

Реклама


Трагедията се случва в нощта на 8 срещу 9 юли 2011 година. Тялото на момичето е открито от случаен минувач ден по-късно. 28-годишната девойка, която тъкмо си е намерила работа в София и е приета в Софийския университет, не успява да доживее до първите лекции, а мечтата й да следва психология е унищожена от жестоката смърт. Момичето е ритано, драно и удряно през лицето с твърди предмети близо половин час. Било е изнасилвано и душено, след което обезобразеният труп е изоставен в храстите на парка.


"Яна бе погребана в затворен ковчег, защото гледката бе неописуема. Исках да я запомнят хубава. Гробът й е близо до къщата ми, виждам плочата всеки ден. От видения кошмар понякога се стряскам в съня си", плаче 5 години по-късно болният й баща.
Той научава за смъртта на Яна по телефона. По това време в София експертите вече са установили, че Яна е убита и изнасилена. Телефонът й е открит счупен на местопрестъплението. Върху дисплея има кървав отпечатък от друг човек. Тя е била удряна с апарата по главата. По бедрата й има следи от насилие и биологичен материал от мъж. Както и няколко чужди косъма. Започва разследване за убийство, извършено по особено жесток начин.


"Жертвата е агонизирала повече от 30 минути, докато е била насилвана. Преживяла е нещо ужасно", разплаква се и патологът пред родителите на момичето, които са в несвяст след случилото се.
Шокът за семейството продължава и в следващите години - докато тече процесът. Единственият задържан след шестмесечно фиаско е 34-годишният спедитор Николай Русинов, по прякор Чеци. Той е бил с Яна в нощта на концерта в клуб "Маймунарника". Двамата си тръгват заедно. После Яна е открита мъртва в Борисовата, а Чеци напуска България. Арестуван е 4 месеца след инцидента. В полицията разказва, че във въпросната вечер правил секс с Яна и я оставил да спи сама в храстите. Когато си тръгвал, тя била жива, твърди подсъдимият. "Доказателствата са категорични, че той е бил в района на Борисовата градина, когато Яна е била убита. Бутилка с уиски с негова слюнка, както и кървавият отпечатък по мобилния апарат на жертвата го свързват с местопрестъплението и самото престъпление", твърди обвинението.
Чужди експерти потвърждават, че космите, открити по тялото на Яна Кръстева на местата, където е била притискана, са негови. Клетки на мобилния му телефон са засечени в района, а резервиран билет за ЮАР кара съдиите да го оставят в ареста, за да не се опита да избяга отново.


В съда Николай Русинов е защитаван от адвоката Иво Найденов и сочения за негов консултант, след като е уволнен дисциплинарно - бившия градски прокурор Николай Кокинов. "Смятам, че апелативните съдии са повлияни именно от Кокинов, който идваше два пъти в залата и се хилеше ехидно", смята бащата Явор Кръстев.
През 2014 година Чеци е осъден на доживотен затвор от Софийския градски съд. Следва присъда на втора инстанция, която буквално съсипва семейството. Магистратите дават 19 години затвор на подсъдимия, близо 5 от които той вече е излежал в ареста. Окончателното решение трябва да излезе в началото на 2016 година. "Не искаме нищо друго освен доживотен затвор, защото извергът, убил дъщеря ми, ще излезе след има-няма 10 години като закоравял престъпник от пандиза. Може би ще посегне отново, тъй като самият той твърди, че не съжалява за Яна. Съжалява единствено, че е заловен. Живея само за възмездието. Аз искам око за око, смърт за смърт", категоричен е Явор Кръстев.

Абсурдните тоги не виждат садизъм

Апелативният съд променя присъдата на Чеци с аргумента, че няма данни да е проявил нито изключителна безчовечност и коравосърдечност, нито садизъм, за да бъде охарактеризиран като крайно жесток спрямо жертвата си човек. За да изключи особената жестокост като квалифициращ признак, САС казва, че смъртта на жертвата е настъпила само от душене с ръце, за което не била необходима огромна физическа сила. Отделно от това САС приема като смекчаващо обстоятелство това, че Яна е била под въздействие на алкохол. Според прокуратурата и градските съдии обаче Яна е била убита по особено мъчителен начин и това е потвърдено от градските съдии.

Реклама
Реклама
Реклама