Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/5139966 www.bgdnes.bg

Ненчев: За първи път от години имаме своя визия за Военновъздушните сили

За първи път от много години България има своя визия за развитието на Военновъздушните сили. Благодарен съм на парламентарните партии, защото без тях нямаше да бъде ратифицирано споразумението с Република Полша за ремонт на двигателите на самолетите МИГ 29. Това каза военният министър Николай Ненчев след ратификацията на споразумението за логистична подкрепа за самолети МиГ-29.

Атаките срещу това решение през изминалите месеци бяха много. Аз съм абсолютно сигурен, че ограничаването на зависимостта на Българската армия от страни извън Европейския съюз (EС) и НАТО е правилна стъпка в този труден момент за България и света.

Реклама

За нас това е важно споразумение, което дава гаранции, че българската авиация ще продължи да изпълнява задълженията си по охрана на въздушното пространство. Това е началото на дългосрочно партньорство. То ще гарантира възможността на българските пилоти да летят със съвременно оборудване. Днес многократно подчертах, че полската страна, която е наш партньор и съюзник в ЕС и НАТО, дава гаранции за качеството на ремонта и сигурността на полетите. Мога спокойно да отговоря на нападките относно сигурността на българските летци и да заявя, че заставам категорично зад решението си като министър да се сключи този договор, допълни Ненчев.

Полша сама ремонтира своите 39 самолета МиГ-29 в последните 10 години. През това време няма нито един аварирал самолет. Питам моите опоненти: това не е ли достатъчна гаранция? Не е ли достатъчна гаранция за сигурност това, че Полша сама произвежда по-голямата част от резервните части за самолетите си? Не е ли достатъчна гаранцията на държава, с която сме заедно в ЕС и НАТО?

Единадесет години след приемането ни в Алианса, се оказва, че въпросът за нашата принадлежност, отново стои. Днешните дебати в Народното събрание явно показаха, че някои партии от българския парламент подлагат под съмнение избора на обществото. Но гласуването в залата ме обнадеждава, защото показа, че мнозинството от депутатите в Народното събрание разбират, че времето се е променило и призраците от миналото не могат да ни достигнат, продължи министърът.

Със 133 гласа „за“, 42 гласа „против“ и нула гласа „въздържал се“, Народното събрание ратифицира днес Споразумението между правителството на Република България и правителството на Република Полша относно осигуряване на логистична подкрепа за самолети МиГ-29.

Полша ремонтира изтребителите МИГ 29 по собствена документация и не се нуждае от руски лиценз. Пълен списък на необходимите документи е включен в Анекс към Споразумението. Полският национален орган по осигуряване на качеството на продукцията за нуждите на полското Министерство на националната отбрана е отговорен за осигуряване на качеството при ремонта на двигателите. Прилага се система за управление на качеството AQAP 2120, разработена и приета от НАТО.

Давам си сметка, че откъсването на Българската армия от една силна зависимост ще бъде много трудно, но се нагърбвам с тежката задача, въпреки че ще спечеля много врагове и негативи. Аз започнах този процес, завърши министър Ненчев.

Реклама
Реклама
Реклама