Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/5140342 www.bgdnes.bg

Губят се милиони левове акциз от вносните горива

1,238 млрд. лева е внесеният акциз в хазната от произведените горива в страната. Техният дял е 60%. Останалите 40% са вносни горива. Постъпилият от тях акциз е едва 380 млн. лева. Това заяви в Пловдив председателят на Българската петролна и газова асоциация Валентин Златев.

"Къде са останалите няколкостотин млн. лева, които не са влезли в хазната", попита той. Златев добави, че този въпрос трябва да вълнува държавата. Според него има сериозни количества нелегални горива, които влизат в страната, а това пречи както на легалния бизнес на членовете на асоциацията, така удря и държавата. По думите на Златев 19-те компании, които участват в асоциацията, се борят за равнопоставеност на всички субекти на пазара на горивата и за върховенството на закона. Имало обаче много примери за нарушаването на тези принципи. Според председателят на асоциацията един от тях е подетата кампания за проверка на пломбите на бензиностанциите. Били инспектирани 1200 обекта, всичките на членове на Българската петролна и газова асоциация.

В същото време други 6800 ведомствени бензиностанции не били проверени, тъй като нямали пломби.

"Защо те да правят изключения - най-много данъци и инвестиции ли правят?", каза Златев. Той добави, че именно членовете на асоциацията са сред най-големите данъкоплатци и работодатели у нас. Те са изпратили до главния прокурор Сотир Цацаров сигнал за автоматизираната измервателна система на Агенция "Митници", която блокира и им пречи на бизнеса. Според експертът на асоциацията Лъчезар Гелев над 150 милиона лева са похарчили компаниите от организацията от 2012 г. досега за измервателни системи. Като голям проблем той посочи промяната на нормативните изисквания, без те да се съгласуват с бранша. За последните три години били изменени 6 пъти.

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама
Реклама