Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/5141083 www.bgdnes.bg

Само в "24 часа"! ГЕРБ с 2 варианта: нова конституция – нов ВСС. Или остава този и се дели до месец

30 дни след приемането на промените в основния закон ще бъдат дадени на всеки в съвета, за да избере в коя колегия да отиде

Партията на Бойко Борисов приема само 2 предложения на Реформаторския блок

Има вариант да се върне превесът на обвинителите в квотата на прокурорите, за да не са зависими от парламента

Реклама

КРИСТИНА КРЪСТЕВА,

ЛИЛЯНА КЛИСУРОВА

Как ще изглежда съдебната система, ще е ясно на 3 декември, четвъртък, когато временната комисия в парламента ще гласува

В ГЕРБ са готови с два варианта - новата конституция, която вече се гледа на второ четене във временната парламентарна комисия, да закрие предсрочно сегашния ВСС. И втори - 25-имата висши магистрати да останат до края на мандата си през октомври 2017 г., но да получат срок - вероятно само от един месец, за да се разделят на съдийска и прокурорска квота.

Това разказаха от партията на Бойко Борисов пред “24 часа”.

Двата варианта са депозирани като част от преходните и заключителните разпоредби на закона за изменение на конституцията късно в четвъртък. Направил го е шефът на правната комисия на НС - депутатът от ГЕРБ Данаил Кирилов.

Чувайки предложението, реформаторите били настръхнали: “Как ще остане сегашният ВСС още 2 г.?” Кирилов обаче настоял - на 3 декември комисията да претегли двата варианта.

Шефът на правната комисия дал да се разбере, че личното му предпочитание е сегашният ВСС да си довърши мандата. Другото щяло да мирише на реваншизъм. (Самият Кирилов не пожела да влиза в детайли, но обясни пред “24 часа” някои принципни тези - виж в интервюто долу - б.а.)

Ако 25-имата от ВСС не се самоопределят в едномесечен срок кой да е в съдийската и кой - в прокурорската колегия, Народното събрание ще ги разпредели служебно, решили управляващите. Всъщност делението ще направят 22-ма, понеже

Реклама

за 3-мата

“големи” се знае отсега

- двама отиват в съдийската, един в прокурорската колегия.

В същото време източници съобщиха, че ГЕРБ категорично ще отреже екзотичните идеи на Реформаторския блок, внесени като предложения за промяна на конституцията. Те искат да се въведе възможност за предсрочното освобождаване на главния прокурор при искане на 2/3 от членовете на ВСС и одобрението на президента или при такова, постъпило от 1/5 от депутатите, като последното е временно.

Няма да мине и

текстът им за

орязване на

мандата на

обвинител №1

от 7 на 5 г., а този на членовете на ВСС - от 5 на 3 г., установи сондаж на “24 часа” в ГЕРБ.

На този фон бледнее друго предложение на реформаторите - задължението на главния прокурор да се отзовава в пленарната зала по всяко време, когато депутатите го пожелаят.

Няма да мине и най-революционната проектопоправка на реформаторите, според която корупцията по високите етажи на властта се поема от зам. главен прокурор, независим от главния и отчитащ се само на избралия го с 2/3 ВСС.

“Това е дръзко изпразване от съдържание на функцията на обвинител №1 и

налагане на

втори, дори

на първи

център на

властта”,

изуми се депутат от ГЕРБ. От ДПС няма да подкрепят предложенията за главния прокурор, а везните ще наклони точно тази партия. От нея зависи и дали ще бъде прието искането на РБ за отмяна на тайното гласуване във ВСС - нещо, което от ГЕРБ са склонни да уважат, твърдят източниците ни. От АБВ са също “за” явен вот.

И другото, което партията на Борисов била готова да приеме (то обаче е искане не само на РБ, а и на други парламентарни сили, а освен това - и препоръка на Венецианската комисия), е избирането на парламентарната квота във ВСС да става с мнозинство от 2/3 от депутатите, а не както сега - с обикновено мнозинство.

От партията на Лютви Местан ще настояват прокурорите все пак да запазят в своята колегия с един глас повече от политиците.

Което не е изключено да бъде подкрепено от ГЕРБ и така

парламентарната

квота в

прокурорската

колегия да

стане с бройка

по-малка

от тази на самите прокурори и дознатели - 5:6, като тя се прехвърли към съдийската, която да набъбне от 13 на 14. На същото мнение - политическата квота да е по-малка от прокурорската и да се запази досегашното съотношение 5:6, е и АБВ, заяви лидерът на партията Георги Първанов пред “24 часа”. Изравняването на двете представителства, което сега може да падне, бе прието на първо четене на промените в конституцията през юли.

Както и на първо четене, БСП категорично няма да подкрепи промените в конституцията и на второ, каза зам.-шефът на групата Чавдар Георгиев. Единствената промяна в позицията на БСП можело да е за конституционните жалби, но по този въпрос все още няма взето окончателно партийно решение.

Местан: Нека първо

видим как ще се

разберат управляващите

“Нека изчакаме заседанието на специализираната комисия, да видим какво е мнозинството, което може да събере един или друг подход, но определено смятам, че принципът на независимост на съдебната власт така, както е прокаран сега - в съотношение 14 магистрати в състава на действащия ВСС спрямо 11 политическа квота, трябва да бъде последователно повтарян и в новата структура на ВСС. Това разбиране има всички шансове да събере конституционно мнозинство и до края на годината да се поздравим с приемането на измененията в конституцията”, коментира лидерът на ДПС Лютви Местан. Помолен да уточни все пак позицията на партията по спора за политическите квоти в прокурорската колегия, той отвърна: “Въпросът за прокурорската колегия на последно място е въпрос на ДПС. Нека видим дали е възможно да се постигне съгласие по този въпрос в едната или другата редакция в рамките на управляващата коалиция, за да бъде отправен въпросът към представител на опозицията.”

Данаил Кирилов, шеф на правната комисия на НС и член на тази за конституцията (ГЕРБ), пред "24 часа":

Аз предпочитам сегашният ВСС да си довърши мандата

Ще обсъдим различни варианти за срока за разделянето. ГЕРБ не фиксира периода

КРИСТИНА КРЪСТЕВА

- Г-н Кирилов, какво сте предложили като допълнение в преходните и заключителните разпоредби на Закона за изменение и допълнение на конституцията? Разбунили сте духовете на депутатите от останалите парламентарни сили, които са членове на временната комисия.

- Първият вариант е с влизането в сила на новите промени да се прекъсне мандатът на този Висш съдебен съвет и да се върви към избор на нов.

Има и такъв сегашният съвет да си изкара мандата, но от момента, в който влезе изменението, да започне разделянето на двете колегии. Там експертите ни дадоха два подварианта - единият е те самите да се разделят. Ако не сторят това в определен период от време, разделението в съдийска и прокурорска колегия да им се направи от парламента.

- В какъв период от време обаче?

- Точки, точки, точки. Така фигурира в експертния вариант.

- Колкото решите в комисията, после и в пленарната зала?

- Трябва да мине през гласуване и на двете места. Но това са вариантите, които предлагат експертите, аз давам други. Защото на заседанието на временната комисия в четвъртък Петър Славов (депутат от РБ - б.а.) пак нещо мрънкаше и аз казах: “Добре тогава, нека и аз да изразя предпочитание по вариантите.” И обясних, че поне на първо чуване този, при който ВСС се запазва и се дели на колегии, ми се струва по-обоснован. Позволил съм си да анонсирам лично предпочитание.

Радан Кънев, съпредседател на РБ и член на комисията за промяна в основния закон, пред "24 часа":

Наясно сме, че част от предложенията ни няма да минат

Нека се приеме орязването за главния прокурор, пък да видим какво ще каже след това Конституционният съд

КРИСТИНА КРЪСТЕВА

- Г-н Кънев, защо водите война с главния прокурор?

- Не. Всичките ни позиции, свързани с правосъдието, са принципни и не засягат персони. Версията, че става въпрос за нещо лично между когото и да било от нас и конкретния главен прокурор Сотир Цацаров, е класическа опорна точка, която да обезсмисли разговора за принципната промяна. И евентуално да настройва - и самия главен прокурор, и може би наши привърженици срещу него лично. Иначе нещата, които сме предложили сега, са в нашата предизборна програма за сферата “Правосъдие”. И независимият разследващ зам. главен прокурор...

- Точно за тази фигура щях да ви питам. Зам. главен прокурор, който да изземе всички случаи на корупция по високите етажи на властта. Това пак е изземване на власт от главния, понеже предвиждате заместникът да не е на негово подчинение, а на това на ВСС.

- Това е изрична точка от нашата предизборна програма в глава “Правосъдие”. Единият дял от нея - по отношение на реформата във ВСС, е изцяло пренесен в управленската програма, т.е. там имаме пълно съгласие с ГЕРБ и с ПФ. А другият - за реформа в прокуратурата, не беше възприет при създаването на мнозинството.

- А кое ви прави оптимисти, че сега ГЕРБ ще го възприеме?

- Не очаквам да има мнозинство около тези по-радикални предложения между първо и второ четене. Разбира се, ще търсим такова. Очаквам обаче да има качествен дебат.

- Контратезата обаче е, че вие като обикновено НС нямате правомощия да прекроявате тежестта на институции, в случая - на държавното обвинение.

- Да, има такава теза - че това е работа на Великото НС. Тук има само един начин да разберем - ако колегите харесват предложенията ни за главния прокурор, да ги гласуват, да променим конституцията по този начин и да проверим какво ще каже Конституционният съд след това.

- Ще има ли и сега трескави совалки както преди първо четене - с ДПС и с всички останали групи?

- То вече има, но не са толкова трескави. Текат неофициални разговори.

- Значи тече тиха дипломация...

- Да. Парламентарна дипломация мисля, че е по-добрият израз.

Реклама
Реклама
Реклама