Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/5141979 www.bgdnes.bg

Теодосия заряза Солун и сбъдна мечтата си да добива елеоладо

При щадяща температура до 20 градуса пресова маслините

На 5-6 км от село Ксилагани е разположена китна рафинерия. Тя е нова. В двора са спрели коли с ремаркета, натоварени с маслини от околностите на Мароня. Мустакати мъже като във филма “Мама мия” са разтоварили стоката си, пушат цигари и чакат да им бъде преработена в елеоладо. (Така гърците наричат зехтина - б.а.) Той е за лична консумация. Фабриката се казва “Пелагия”, а неин собственик е млада жена.

“Сбъднах мечтата си, като направих тази рафинерия. Завърших университета “Аристотел” в Солун, специалност “инженерна химия”. Напуснах родния си град и дойдох тук. Теглих кредит и построих фабриката. Изобщо не мисля да се връщам в Солун, ще остана тук”, зарича се Теодосия Пахядаки.

Реклама

Масово хората от района предпочитат нейната маслобойна. Оборудвана е с италиански машини, а вътре се носи ухание на пресен зехтин.

Толкова е чисто,

че прилича на

лаборатория

Продукцията се стоварва на двора в нещо като шарапана. Оттам поточна линия поема маслините и ги отвежда към машините. Първата процедура е да бъдат автоматично отделени листата и костилките. Специална тръба ги отвежда навън. Чистата продукция попада в преси, които превръщат плодовете в маслинова паста. Минават през няколко механични обработки, като технологията е изключително щадяща. Температурата не надхвърля 20 градуса.

“Така се получава студено пресован зехтин.

Има рефинерии, които

го добиват при 60

градуса. Това

унищожава всички

витамини и полезни

съставки”,

разяснява кира Теодосия. Според нея една лъжичка сутрин на гладно е здраве. “Обира всички микроби и токсини в организма. Помага на перисталтиката, много е полезна за хора с язви”, съветва тя.

Рафинерията на Теодосия преработва на час по 2 тона маслини. Инвестирала е 70 000 евро в машини.

“Когато реколтата

е богата, работим

денонощно.

Сега не е така”,

добавя собственичката. Според нея от тон маслини се добиват около 150 литра зехтин. Той излиза на тънка струйка в края на производствения процес. Налива се в тенекии от 5 и 15 литра.

“Миналата година имаше много маслини и работихме по 24 часа. Сега не е така, караме само на дневна смяна”, повтаря младата жена. Във фабриката ѝ се трудят 10 души.

Реклама
Реклама
Реклама