Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/5142096 www.bgdnes.bg

И вайбър заразявал зомбитата, ударили сайта на ЦИК

Огромна част от заявките, блокирали правителствените сайтове, са дошли от смартфони, научи “24 часа”. Част от тях дори са били заразени, след като са изтеглили нелегитимна версия на вайбър. В чат приложението е имало бот, настроен за извършване на DDoS атака. Самата версия пък е изтеглена не от големите магазини за приложения, а от пиратски такива.

Както “24 часа” единствен съобщи, поръчителите са скрили IP адресите си с IP Spoofing. За да са още по-сигурни, те използвали над 10 проксита. Всяко от тях криело предишното IP и давало ново. Така стигането до истинското се оказало невъзможно.

Реклама

Самите заявки пък идват от IP адреси от цял свят. Някои от тях дори са български. Собствениците на компютрите обаче не са били наясно, че машините им се ползват за свалянето на правителствените сайтове.

Нападението идва от Русия, става ясно от доклад на ДАНС, потвърди за “24 часа” източник, който го е чел. Подобна теза застъпиха и разследващи, които обаче уточниха, че следите са доста добре прикрити и става дума само за изводи.

DDoS атаки удариха правителсвените сайтове в двата дни на изборите. Така отделните страници блокираха, след като не можаха да се справят с над 8-те млн. заявки в секунда.

“Слава Богу, че не казаха, че от остров Тимбукту е смущението”, коментира соцлидерът Михаил Миков вчера. “КСНС е закрито и трябва да потърсите информация от президента, но само да кажа - нищо различно от тези приказки за хибридната война, в които никой вече не вярва”, допълни той.

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама