Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/5142118 www.bgdnes.bg

Съмнителен оръжеен търговец купил сръбската фабрика на Цветан Василев

Сделката била за 5 милиона евро, купувачът Църногорац е бил арестуван по  подозрение за нагласен търг, пише в. “Блиц”

Сръбската фабрика за стъкло в Парачин, собственост на фирма на Цветан Василев, е закупена от търговец на оръжие за 5 млн. евро, съобщи белградският вестник “Блиц”.

Реклама

Според информация на вестника компанията “ЦПР Импекс”, чиято основна дейност е търговия с оръжие и военно снаряжение, е купила 56 процента от фабриката. Компанията планирала да придобие и останалите 44 процента.

До момента е известно, че новият собственик възнамерява да съкрати 400 души от персонала, да разшири асортимента на фабриката и да сключи нови сделки.

Според вестник “Блиц” директорът на компанията Петър Църногорац е бил арестуван преди година по подозрение, че е нагласил търг за продажба на оръжие на сръбската армия.

Кой е купувачът

“ЦПР Импекс” ООД Белград е основана през 2005 г. като частна компания, чиято основна дейност е трафик на оръжия и военно оборудване, пише в. “Блиц”. Нейните продукти - боеприпаси, оръжия, превозни средства, самолети и хеликоптери, се изнасят за пазара в региона, но и в САЩ, ЕС, Африка и Азия.

35-годишният Петър Църногорац беше пратен зад решетките заедно с шефове на още 2 сръбски фирми заради скандал с търгове за оръжия в Белград миналата година. Задържан по аферата беше и председател на Комисията за продажба на оръжия и оборудване на армията на Сърбия за манипулиране на търгове, чрез които Министерството на отбраната в Белград продавало оръжието.

Арестуваните са заподозрени в злоупотреба със служебно положение и подстрекателство, защото от 2011 до 2013 г. съгласувано

Реклама

манипулирали търга за

продажбата на оръжия и

оборудване на армията на Сърбия,

за който въпросният шеф на комисията отговарял като референт.

Стъкларската фабрика в Парачин дължи над 20 млн. евро на банки и държавни предприятия, а сметките ѝ са блокирани от близо една година.

През последните месеци фабриката е заплашена от фалит и спиране на производството заради неплатените сметки. “Глас индъстри”, собственост на Цветан Василев, купи фабриката през 2012 г. за 35 млн. евро.

Заради дълга от 20 млн. евро на завода през юли сръбският премиер Александър Вучич избухна срещу българина, който чака в Белград решението на съда за екстрадицията му у нас.

Премиерът Вучич предупреди Василев, че ако някой му разреши да не плати дълговете си към Сърбия, това означава, че някой му позволява да бъде богат, успешен и арогантен, а всички други са глупаци.

"Заводът тази година не е платил нито една сметка за тока, а собственикът и ръководството на фабриката започнаха кампания срещу държавата. Трябва да се срамуват, каза Вучич, цитиран от сръбския “Блиц”.

В “168 часа” писа, че Цветан Василев е задействал схеми в Сърбия, подобни на приложените в КТБ. Ипотекирал е собственост на стъкларската фабрика в Парачин, срещу което е взел

кредит от свое сръбско

дружество и от

държавна банка,

която е в процедура по несъстоятелност.

Сръбският вестник Kurir пък писа, че българският олигарх Цветан Василев изнудва президента на Сърбия Томислав Николич. Според изданието има сериозни съмнения, че Василев, който е собственик на завода за стъкло в Парачин, е дал 1,2 млн. динара на фондацията на Николич, за да получи политическа защита от него.

В средата на септември председателят на заводския синдикат Живойин Матейич каза, че стъкларският завод ще започне сам да изплаща задълженията си за ток и газ. Той уточни, че изплащането ще стане със средства от касата на завода, защото "собственикът и до днес, когато изтече срокът на договора с правителствените представители, не е подсигурил средства".

Реклама
Реклама
Реклама