Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/5142139 www.bgdnes.bg

Миков зове червените да не си говорят през фейсбук, а очи в очи (обзор)

Социалистите да не си говорят през фейсбук, а очи в очи. С този призив се обърнал лидерът на БСП Михаил Миков към червения пленум по-рано днес.

“Трябва да е ясно, че дискусиите по вътрешнопартийни въпроси следва да се водят преди всичко в уставните органи на партията. Изнасянето им в медиите и другаде може и да обслужва нечий частен интерес, но не допринася за добрия облик на БСП сред хората”, предупредил Миков.

Реклама

Той бил подкрепен от Лъчезар Костов от столичната структура, който дори поискал да се забрани публикуването на информация във фейсбук по време на пленума. На миналото заседание бяха пускани коментари срещу ръководството и в разрез с интересите на партията, аргументирал се той. Тогава Кирил Добрев пусна острото си изказване срещу Миков в профила си във фейсбук.

Червеният пленум попълни състава на Изпълнителното бюро с кметицата на Троян Донка Михайлова, която е част от лявото крило в БСП, и с бившия кмет на Враца Николай Иванов.

Като уточнил, че не е против двете кандидатури, Кирил Добрев попитал по какви критерии са подбрани те. Защо в ИБ не влиза кметът на Гоце Делчев Владимир Москов, който победил ГЕРБ от раз с 80%, питал той.

Червеният пленум реши в 4 района да се сформират организационни съвети, които вместо местните ръководства да организират отчетно-изборните събрания преди конгреса. Това са Видин, Девин, Долна баня и Хасково. Най-голям спор предизвикал последният регион, където Чавдар Георгиев поискал да има само работна група, която да помогне, а не да се разпуска ръководството. Това не било одобрено.

Конгресът, на който БСП ще си избере нов лидер, ще се проведе между 11 и 30 април догодина, а събранията стартират от 1 февруари.

Лидерът хвали групата - била добра опозиция

“Имаше критики от членове на Националния съвет за недостатъчна опозиционност на БСП в парламента. Наблюдава се процес на съживяване на парламентарната ни група и това ясно личи в дискусиите по бюджета”, заявил Михаил Миков пред червения пленум. Той похвалил левите депутати, че са активни в парламентарния контрол. “И ако средностатистически групата ни изглежда все по-жива и опозиционна, то тежестта на това не се разпределя равномерно между отделните депутати”, размахал пръст обаче Миков. Затова щял да раздаде справка за работата на всеки от депутатите.

Ако забравим лявата политика, недоверието в партията ще продължи да расте, предупредил той.

“Управляващите не спират да показват липса на балансирана външна политика. Президентът се изживява като ястреб, правителството - също като някакъв вид пернати. Няма воля за отстояване на националния интерес”, заявил още Миков.

Реклама
Реклама
Реклама