Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/5143431 www.bgdnes.bg

Убитият пред дискотека в Девня искал да спре нападателите си, но бил наръган в сърцето

За кървавото меле окръжната прокуратура във Варна повдигна обвинени на 33-годишен мъж

Полицията в Девня е задържала 5-има за убийството на 23-годишния Мартин Тодоров. Кървавият инцидент стана в петък срещу събота в центъра на Девня срещу дискотеката край младежкия дом в кв. “Повеляново”. Задържаните са млатили Мартин и бъдещия му шурей Руско със столове, после извадили ножове. Сигналът за намерено тяло между младежкия дом и близката детска градина “Здравец” е получен в 6,25 ч.

Реклама

В петък вечерта Мартин и братът на бъдещата му съпруга - Руско,

отишли в

заведението

и си поръчали

бутилка уиски

“Свидетелите потвърдиха, че двамата се скарали незнайно защо с други мъже в кръчмата. Скандалът се пренесъл навън. Мартин бил застигнат и наръган с нож няколко пъти. Руско има прободна рана в бедрото и е със счупен нос”, разказа Георги Георгиев. Той е баща на Руско и общински съветник в Суворово.

В неделя следобед окръжната прокуратура във Варна повдигна обвинение и задържа за срок до 72 часа 33-годишния В. П. за убийството.

По горещи следи екип от двама прокурори, под чието ръководство се проведоха процесуално-следствени действия, беше разкрит и установен извършителят на тежкото криминално престъпление, съобщиха от прокуратурата. Оттам ще внесат искане в съда за задържане под стража на В. П. От институцията отказаха повече информация дали предполагаемият убиец има съучастници.

“С нищо не сме ги провокирали. Седяхме си в дискотеката и в един момент някакво момче дойде при нас.

Каза ни: “Вие

още ли сте тука.”

Реклама

И удари Мартин.

От това момче

тръгна всичко

Другите също ни се нахвърлиха, бяха поне 5-има. Не познавам никого от тях. Помня, че започнахме да бягаме към детската градина. Мен ме наръгаха в лявото бедро. Счупиха ми и носа. После не помня. Свестих се на земята и видях Мартин - беше още жив, дишаше тежко”, разказва, макар и трудно, оцелелият Руско.

Двамата с Мартин решили да избягат от дискотеката, а нападателите им ги погнали.

“Вероятно са ударили Руско със стол в главата, защото е изгубил съзнание. Не е успял да види кой е наръгал Мартин”, допълва бащата Георгиев.

След дни Мартин щял да се жени за сестрата на Руско - Дияна, която е бременна в 5-ия месец. В момента Руско е на лечение в болница “Св. Анна” и е под строга полицейска охрана. Той има около 4-сантиметрова прободна рана и отоци по главата.

Мартин е

издъхнал след

3 прободни

рани, едната

в областта

на сърцето

Бащата на Руско разкри, че е имало разпознавания на нападателите. Свидетел, който е видял 4-ма от тях да се качват в кола веднага след касапницата, е разпитан. Към 19,30 ч полицаи доведоха в РПУ и самия Руско.

Установява се кой от задържаните каква роля има в мелето. 

Славата на девненската дискотека била лоша - говори се, че била свърталище на наркомани и побойници. Хората в “Повеляново” разказват, че тормозът от заведението е отдавна, но наемателите - фамилията Славови, известни като Каламуците, били недосегаеми.

Лазар Славов е бивш общински съветник в Девня, бивш футболист и бивш спонсор на градския футболен клуб. В дискотеката често се подвизавал синът му Диян. Преди години между него и Мартин имало конфликт.

“Започнахме процедура за прекратяване на договора с ползвателите на заведението. Славови дължат на общината наем в размер на 25 000 лв., заяви кметът на Девня Свилен Шатов. - Знам, че има задържани, но нищо повече не мога да кажа по случая.”

“Загиналият бе много добро момче, единствен син на Тодор и Златина Яневи. Много свястно семейство са. Мартин работеше като тракторист и комбайнер в земеделската ни кооперация, баща му пък е склададжия. Майката е продавачка в магазин за авточасти във Варна.

Никога Мартин не е имал антиобществени прояви. Цялото село е в шок, защото щеше да се жени. А в понеделник ще го погребваме”, каза кметицата на Николаевка Елена Митева.

Убийството предизвика брожения в Девня. Според хора от общината Мартин и Диян Славов имали вражда, дори се стигнало до бой между тях.

Хората твърдят,

че доскорошният

кмет Атанас

Кузев и бившият

съветник Лазар

Славов били

много близки

и май били роднини.

“Не е така, Славов беше общински съветник и колкото съм бил близък с другите съветници, толкова съм бил близък и с него. За договорите за наем не си спомням подробности. Питайте новия кмет”, каза за “24 часа” Атанас Кузев. 

“Заведението на Славов е било наето от фирмата на жена му “Снежи 62” за 5 г. от 2010-а. Преди 3 г. обаче тя спира да плаща наема си и разходите за ток и вода.

През юли малко преди изборите е сключен нов договор за наем с друга фирма, но собствениците на практика остават същите.

На втората седмица от встъпването си в длъжност поисках от юристите на общината да подготвят развалянето на договора за наем с новата фирма. При това заведението в младежкия дом се води кафене, а не дискотека”, заяви кметът Свилен Шатов.

Той потвърди, че е имало много жалби от жители на “Повеляново” за голям шум от дискотеката. Шатов добави, че в нея се събират младежи от околните селища. Дали обаче вътре са се продавали наркотици, може да каже само полицията.

В “Повеляново” не искат да разказват какво са видели във фаталната сутрин, защото се страхуват от отмъщение. Но някои твърдят, че Мартин и Руско са били нападнати извън дискотеката от голяма група хора.

Мартин пък се опитал да обуздае нападателите и затова бил прободен в сърцето.

Реклама
Реклама
Реклама