Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/5143509 www.bgdnes.bg

Съдят най-известния пернишки бандит Янко Ваташки за рекет от 5000 лв.

Счупи стъклото и намери начин да запалиш колата, заповядва Янко Ваташки на приятеля си от детинство Марин Човалинов. Двамата се срещат на 29 юли т.г.

Янко, който минава за един от ветераните в подземния свят, по-рано поискал с авера му да проверят дали кола, която му била дадена за ползване, е оправена.

Реклама

Въпросното “Пежо 206” Марин взел от свой колега от работата. Ваташки обаче не пазел колата и я върнал със счупен съединител. Марин взел обратно автомобила и го дал на колегата си, за да го ремонтира. Самият Ваташки също бил със счупена кола и затова настоял да видят готово ли е пежото.

Янко е осъждан 10 пъти, почти не минава година, без да попадне на страниците на вестниците. През 90-те години е близък с боса на ВИС Георги Илиев, имал е връзка с фолкпевица. (Още за него в карето.)

Двамата с Марин отишли до дома на собственика на колата. Тя била паркирана пред блока, но мъжа го нямало. Тогава Ваташки заповядал на Марин да счупи стъклото и да намери начин да запали колата. Аверът му обаче отказал.

Това отприщило гнева на Ваташки, който се разкрещял.

Карай към вас,

ще взема пари

от жена ти,

заявил Янко и се качил във вектрата на Марин. “Ще стане по моя начин”, казал пернишкият бандит и ударил с юмрук предното стъкло на колата, което се счупило, става ясно от обвинителния акт срещу Ваташки.

“На Янко му трябваха пари, за да си вземе нова кола”, разказа в съда на 28 октомври Марин. “Отказах му”, категоричен бе той пред магистратите.

В 15,30 ч Марин и Янко влезли в дома на Човалинови на 7-ия етаж в блок 29 в столичния кв. “Овча купел 1”. Там била жената на Марин - Камелия, която се прибрала няколко дни по-рано от Германия, където работела.

Реклама

Тя била на компютъра в хола, а в съседна стая спяло внучето ѝ.

“На ти телефона! Е, обади се на полицията. Какво ме заплашваш с тези полицаи. Ще те изхвърля от 7-ия етаж”, крещял Ваташки, докато вървял заплашително към Камелия. Жената опитала да го успокои, казала му, че не го е заплашвала и дори не го познава.

“Не ме интересува нищо,

вие двамата

театър ли ще

ми разигравате?

Я се разбирайте кой има пари и да ми ги дава веднага, да не ви пребия”, креснал Янко и налетял на бой на семейството. 

Камелия се уплашила, помолила Ваташки да спре и му казала, че ще отиде до банката, за да изтегли пари. Двамата се качили във вектрата и потеглили към бул. “Монтевидео”, докато Марин чакал в апартамента. Ваташки карал с мръсна газ и по пътя обяснил на жената, че мъжът ѝ дължи 30 000 лв. За да му ги върнат, трябвало да ипотекират апартамента. По делото обаче няма данни нито Марин, нито жена му да са дължали пари на Ваташки.

След минути колата спряла пред офис на Първа инвестиционна банка. Камелия влязла сама. Поискала да изтегли 5000 лв. Служителката Вероника Велева обаче видяла, че жената е притеснена.

“Попитах я дали иска чаша вода”, разказа Вероника в спецсъда. На няколко пъти тя попитала Камелия дали има нужда от помощ, но жената отвръщала, че иска само бързо да изтегли парите и да се върне вкъщи при внучето си.

Човалинова излязла с парите от банката и се качила във вектрата при Ваташки. Тръгнала да му дава парите, но той ѝ казал да ги сложи в жабката. Върнали се пред блока, в който живеят Камелия и Марин, и Янко ѝ казал да слиза и да извика мъжа си. Добавил, че на следващия ден щял да се обади за ипотеката. През това време Марин гледал през прозореца. Засякъл се с жена си за минута. Тя му казала, че е оставила парите в жабката, и го попитала как може да ѝ причинява такова нещо и да води мутри в дома им.

На паркинга пред блока Марин видял Ваташки и се качил в колата при него. Седнал до шофьора, който подкарал автомобила към близка бензиностанция. Ваташки платил бензина,

черпил и кафе,

след като извадил

пачка пари

от десния джоб на панталона си. “Я виж, те парите са били у нея, коя банка ще ти връзва парите с ластик”, похвалил се Ваташки на приятеля си.

“Янко, върни ги на жена ми, че ще пусне жалба”, казал му Марин, но бандитът отвърнал: “Луд ли си, няма да пусне жалба”.

Двамата се разделили и Марин се прибрал с колата си. Проверил жабката, където вече нямало пари. През това време Камелия отишла до 6-о РПУ и подала жалба срещу Ваташки. Стресната от случката, жената

напуснала

семейния

апартамент

и отишла да живее при приятелката си Красимира Панова.

На следващия ден полицаи отишли в апартамента на Човалинови. Попитали Марин дали Янко е бил там предния ден.

“Казах им, че е идвал, за да погледне климатика”, обясни пред съда Марин. Запитан защо тогава е излъгал, мъжът отговори: “Не исках Янко да си има проблеми и да ходи пак в затвора. Казах му да върне парите и да се приключи с цирка”.

Заради изнудването Ваташки бе пратен в ареста. В петък той доведе в съда една камара свидетели, които да кажат, че на 29 юли е бил с тях, а не с Марин. Сред очевидците бе и майката на Ваташки - Добринка. Тя трябваше да даде показания, че Човалинов ходил да я заплашва. Делото продължи над 7 часа. Ваташки поиска да излезе от ареста, тъй като бил болен от диабет. Съдът отказа, но му разреши да се лекува във ВМА.

Реклама
Реклама
Реклама