Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/5143520 www.bgdnes.bg

Хиляди обувки в битката за климата

И папата даде патъци за каузата, пламват протести в Париж

Хиляди обувки покриха Площада на Републиката в Париж в инициатива за борба срещу измененията в климата. Първоначално се предвиждаше от площада да тръгне поход и жива верига заради започващата среща на върха за климата във френската столица днес. Заради кървавите атентати в Париж на 13 ноември обаче той беше отменен.

За каузата свои обувки прати дори папа Франциск. На площада бяха поставени маратонки на шефа на ООН Бан Ки Мун, бутонки на френската актриса Марион Котияр, вечерните обувки с тънки токове на британската стилистка Вивиан Уестууд и много други. Имаше детски обувки, боти, пълни с цветя, маратонки с послания за планетата Земя.

Реклама

150 световни лидери започнаха да пристигат на срещата за климата в Париж в неделя, но бяха

посрещнати от

бурни протести

Хиляди хора нарушиха полицейската забрана за демонстрации заради действащото още извънредно положение във Франция и хвърляха запалителни бомбички по полицаите, които отвърнаха със сълзотворен газ. Около 100 души бяха арестувани на протестите, призоваващи за действия срещу глобалното затопляне, съобщи Ройтерс.

Сигурността в Париж е рязко засилена заради световния форум. 2800 полицаи пазят отцепения за конференцията комплекс край летище “Бурже”, а други 6500 вардят улиците на Париж.

Демонстранти в Германия се оковаха на жп линия и забавиха с 2 часа тръгването на влака с германската делегация за срещата. Хилядни протести имаше и в Лондон.

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама