Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/5143535 www.bgdnes.bg

Турция спира бежанците срещу 3 млрд. евро и падане на визите

ЕС ѝ обеща да ускори преговорите за членство

Лидерите на ЕС се събраха да преговарят с Турция на среща на върха в Брюксел за споразумение, което ще спре потока от бежанци към Европа.

Анкара бе представена от премиера Ахмет Давутоглу, който смени в последния момент президента Реджеп Ердоган след инцидента със свалянето на руския бомбардировач в Сирия. България бе представена на срещата от премира Бойко Борисов.

Реклама

Преди срещата Давутоглу определи деня като “исторически” за процеса по присъединяването на страната му към ЕС, предаде Ройтерс. Срещата ЕС-Турция ще сложи началото на нови двустранни отношения между Анкара и Брюксел, обяви още турският премиер.

Очаквам да постигнем споразумение с Турция, което да доведе до значително намаляване на бежанския поток към Европа, заяви председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер преди началото на срещата.

Очакваше се лидерите да подпишат споразумение с Анкара, което да осигури помощ от турска страна за спиране на потока мигранти към Европа. В замяна Турция ще получи финансова помощ от ЕС и на практика

рестартиране

на преговорите

за членство

на страната

в съюза, разкриха европейски дипломати.

Очакваше се на срещата да бъде обсъден съвместният план за действие с Анкара, по който Турция ще получи три милиарда евро за подобряване на условията на живот на 2,2 милиона бежанци от Сирия, които в момента са на нейна територия, за да не тръгват към Европа.

500 милиона евро ще бъдат предоставени от бюджета на ЕС, а останалите вероятно ще са от страните членки. ЕС настоява парите да се дадат за 2 г., а Турция държи на срок от 1 г., съобщи в. “Сабах”. Стана известно и че Анкара претендира за по-голяма сума.

Разговорите предвиждаха също прилагането на споразумението с Турция за обратно приемане на навлезли от нейна територия в ЕС, най-вече в Гърция, икономически имигранти и връщането им към държавите им на произход.

Реклама

Европейските лидери и Анкара смятат, че процесът по присъединяване на Турция към ЕС трябва да получи нов тласък, пише в проектодекларацията.

Турция

ще отвори нова

преговорна глава

през декември,

а през първото тримесечие на 2016 г. ще бъдат подготвени за преговори нови глави.

В проектодекларацията се отбелязва и че от октомври 2016 г. турските граждани ще могат да пътуват без визи в Европа, но условие за това е прилагането на принципно договорения план за действие за преодоляване на миграционната криза, съобщи телевизия “Си Ен Ен Тюрк”. Приема се и искането за участие на Турция “дори и само веднъж годишно” в срещи на върха на ЕС.

Председателят на Европейския съвет Доналд Туск обаче предупреди, че никакво споразумение с Турция няма да е достатъчно, за да се справи Европа с най-тежката миграционна криза след Втората световна война, ако блокът не контролира строго външните си граници.

Реклама
Реклама
Реклама