Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/5144282 www.bgdnes.bg

Италианци: В България сме богаташи с 1200 евро

Пенсионери се преселват у нас заради евтиния

България е по-добре от Карибските острови за италианските пенсионери, пише в 2 страници репортаж за страната ни вестникът на Силвио Берлускони “Джорнале”. Той върви по следите на бума от италиански пенсионери в България, който от месеци е постоянна тема в медиите на Ботуша. Изданието я нарича дори Малката Италия на Балканите.

Според в. “Джорнале” България е в топа от “нискотарифни” страни, където забягват все повече пенсионери (65% скок през 2014 г.). България е предпочитана по простата причина, че предлага изгодни цени, ниски данъци, добър стандарт на живот, възможност да си в ЕС, близост до роднините в Италия.

Реклама

Вестникът изчислява, че

покупателната способност на италианците

в България е 2 пъти по-висока

от тази в родината им.

“Като си дадеш сметка, че там не е толкова зле и пенсията не се облага с данъци - ето обяснението за бягството.”

Шефът на Италианските пенсионни служби Тито Боери смята, че пенсиите, които не се харчат в Италия, я лишават от ДДС и я товарят със средства за здравеопазване, които изтичат към чужбина. Затова в такъв случай трябва да се намалят сумите на пенсиите към чужбина. Discount пенсионерите обаче протестират, защото е право на всекиго да избере да харчи пенсията си в

страна, чиито данъци не са

гилотина като италианските

и чиято бюрокрация е по-малко потискаща.

“Джорнале” разказва историята на бившия водопроводчик от Алба - Франко, който с пенсията си е гладувал в Италия, а в България си живее добре в планинска къща с две стаи и градина. В България живее и Салваторе Дзападу, брат на известния папарак Антонело Дзападу, който публикува прословутите снимки на Берлускони и гостите му във вила “Чертоза” в Сардиния.

Салваторе казва, че е подобрил

здравето си в България

“Нощем спя без приспивателни. Дойдох, за да преживявам, а открих, че ако искаш, можеш да си дадеш втори шанс в живота.”

В Пловдив се е преместил с жена си и Енцо де Тони от Гориция. “В България билетът за култура струва 5 евро, в Италия не можеш да си платиш и паркинга. За мен Италия винаги е била мащеха въпреки 47-те години честен труд. През октомври си дойдохме за малко в Италия и нямахме търпение да се върнем на нашия нов остров на щастието”, казва Де Тони.

В. “Джорнале” отива и в Пазарджик, където “по улиците още срещаш “Жигули” и където няма кой знае какви забележителности. И въпреки това италианските пенсионери тук препълват града и го предпочитат пред Карибските острови, Испания и Тайланд. Това е така, защото е на два часа полет от Италия, намира се в ЕС и за 6 месеца получаваш жителство.

Реклама

Освен това няма престъпност и ромите работят – чистят улиците. Тук средната заплата е 300 евро, а италианският пенсионер със своите 1200-1500 евро може да се смята за заможен.

Според италианското посолство в София 1500 италианци живеят постоянно в България, включително и бизнесмени, голяма част от които възрастни. “Най-после малко спокойствие, трябва ли да се срамуваме от това?”, възкликват хорово новите българи.

Когато ги попиташ за предимствата, се надпреварват да ги изброяват. “Застраховката за кола е 90 евро,

магистралите са гратис, супербърз

интернет за 15 евро,

пакет цигари е 2,45 евро, а да не говорим за ваканциите.” България е пълна с балнеоцентрове, в които седмица в 4-звезден хотел за двама е 500 евро. Евтини са и зъболекарските услуги – всичките се усмихват с новите си зъби, докато в Италия само за една протеза трябва да вземеш заем.

“Джорнале” коментира, че това е като живот на промоция и като емиграция наопаки – оставяш богата за бедна страна. “Ние не сме избягали. Изгониха ни, в Сардиния оставих сърцето си”, казва Дзападу.

Според вестника единственото, което липсва на пенсионерите, е мащехата Италия и обичта на близките им.

Реклама
Реклама
Реклама