Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/5144533 www.bgdnes.bg

Борисов към кметовете: Престанете да се правите на добри за местните данъци

Престанете да се правите на добри. Местните данъци и такси са инструментът, през който да си оправите бюджетите над половин милиард лева допълнително сме дали за МВР, отбрана, тютюнопроизводители, животновъди, за ремонт на старите магистрали, защото мостовете щяха да паднат. Всеки иска да е добър. Богатите общини да си регулират бюджетите. Абсурдно е билетчето за метрото да е 50 евро цента и всяка година държавата да го дотира с 20 млн. лева. Това заяви премиерът Бойко Борисов на дискусия за местната власт и новия програмен период, организирана от фондация "Ханс Зайдел".

Според Борисов всеки, който иска да живее на жълтите павета и да има метро трябва да плаща съответните данъци. Премиерът се ядоса за протестите за поскъпването на винетките и обясни, че за триста км нови магистрали, които са направени, поскъпването е 8 лв на месец. 

"Поршета на протест, ами то само докато го запазиш и ето ти 12 лв изхарчени", заяви Борисов. Той напомни, че правителството е предложило на кметовете да си вдигнат данъците с 2%, но предложението е било отхвърлено. Борисов си направи експеримент и накара всички кметове, чийто общини имат дългове да станат прави и почти всички в залата се изправиха.

"Имате дългове, но не искате да си ги събирате. Първите заявки на кметове са за около 160 млн лева, защото искате да сте готини и добри, но и ние искаме да изглеждаме така", отсече Борисов и настоя да се спре с популизма.

Той отново подчерта, че през тази година са събрани над 2,3 млрд лева повече, благодарение на добрата работа на приходните агенции, службите и прокуратурата. 

Премиерът предупреди кметовете да очакват тежки финансови корекции на европейските проекти, защото според него 8-те млрд евро, които ЕС гласува да бъдат отпуснати на Африка и Турция заради кризата с бежанците трябвало да бъдат взети от някъде. 

"Очаквайте да падат проекти за една запетайки да ни хванат ще има тежки корекции. Внимавайте с обществените поръчки, не се изкушавайте, всичко се наблюдава да не дойдете после при мен и да кажете "Ама аз сбърках", каза Борисов. 

Той подчерта, че България е на второ място по усвояване на еврофондовете, а грешките са под 2%.

Добре ли ви наплаших, пошегува се накрая премиерът и все пак успокои кметовете, че държавата ще помогне на общините за дълговете, но те ще трябва да му докажат, че не са трупани умишлено. 

На форума, който ще продължи и утре присъстват почти всички министри от кабинета, зам.-председателите на ГЕРБ Цветан Цветанов, Йорданка Фандъкова и Димитър Николов, председателят на парламента Цецка Цачева и депутати. 

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама
Реклама