Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/5144561 www.bgdnes.bg

Декември ще започне без валежи и със сравнително високи температури

Астрономическата зима започва на 22 декември в 06 часа и 49 минути.
Тази година през декември се очаква средната месечна температура да бъде около и над нормата, която в Северна България и високите полета е около 0°, в Горнотракийската низина – 2-3°, по Черноморието и в най-южните райони – около 4°, в планините — от минус 5 до минус 1°. Най-ниските температури през месеца ще бъдат между минус 10° и минус 5°, а най-високите – между 11° и 16°. Такава е прогнозата за декември на Националния институт по метеорология и хидрология при Българската академия на науките за "Фокус".

Месечната сума на валежите ще бъде около нормата, която в по-голямата част от страната е между 30 и 60 л/кв.м, в планините и най-южните райони – между 60 и 120 л/кв.м.

Реклама

Декември ще започне без валежи, със сравнително високи температури. През втората половина от първото десетдневие температурите слабо ще се понижат. Вероятност за слаби локални валежи има около 2-ри и около 6-ти. В самия край на десетдневието ще има още едно застудяване.

В началото на второто десетдневие по-голяма е вероятността времето да е сухо, предимно облачно и мъгливо. През втората половина от десетдневието температурите ще се повишат, но през последните дни ще започне период с по-променливо време и валежи.
През третото десетдневие остава повишена вероятността за чести валежи. Температурите ще бъдат близки и по-високи от обичайните.

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама