Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/5144762 www.bgdnes.bg

Няколко източноевропейски страни се обявиха против "Северен поток -2"

Девет страни от Централна и Източна Европа – по инициатива на Полша и Словакия, обявиха желанието си да бъде спряно строителството на газопровода "Северен поток - 2", което според тях подкопава енергийната сигурност на ЕС, пише в."Файненшъл таймс".

Позицията им е изложена в писмо до председателя на Европейския съвет Доналд Туск, до което изданието е имало достъп.

Реклама

"Северен поток - 2", който трябва да бъде с годишен капацитет 55 млрд. кубични метра газ и свързва Русия и Германия по дъното на Балтийско море, според авторите на документа ще засили зависимостта на ЕС от "Газпром", избягвайки преминаване през Украйна и Словакия.

Освен това според тях проектът противоречи на енергийната политика на съюза за диверсификация на енергийните източници, а поддържащите го водещи страни в ЕС, поставят собствените си енергийни ползи над енергийната сигурност, отбелязва в."Файненшъл таймс".

Според изданието инициаторите на писмото настояват въпросът да бъде обсъден на предстоящата през декември среща на върха на ЕС.

На 4 септември 2015 г. "Газпром" и компаниите БАСФ, ЕОН, "Енджи", О Ем Ви и "Шел" подписаха споразумение на акционерите за създаване на газопроводна система "Северен поток-2". Газът ще бъде пренасян през Балтийско море направо до Германия, Великобритания, Холандия, Франция, Дания и други страни, като ще заобиколи Украйна. По този начин стратегическите енергопотоци ще прескочат Полша, Унгария, Словакия и Украйна.

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама