Реклама
https://www.bgdnes.bg/sport/article/5144780 www.bgdnes.bg

Олимпийският вицешампион Тончо Тончев: Кобрата прибърза с Кличко

Кой е той?
Тончо Тончев е олимпийски вицешампион по бокс от игрите в Атланта през 1996 г. Започва професионалната си кариера през 1997 г. и записва 44 мача, от които 37 победи и 7 загуби. Европейски и световен шампион в категория до 60 килограма, Тончо Тончев е един от най-успелите ни боксьори. "България Днес" ви среща с легендата по случай 43-ия му рожден ден днес.

Симеон КОСТАДИНОВ

- Г-н Тончев, как се чувствате на 43, поддържате ли още форма?
- Чувствам се добре. Далеч съм от бокса, но когато имам, време спортувам. Най-често излизам с жена ми на дълги разходки.

Реклама

ВНИМАНИЕ, ЧИТАТЕЛИ! Целия текст, снимки, още факти и интересни детайли ще публикуваме УТРЕ в хартиеното издание на "България Днес"!


- Защо не се занимавате с бокс?
- Не е моя вината за това. Поддържам връзка с много треньори и хора, свързани с бокса, но никой не ми е предложил нещо конкретно. Ако някой ми каже, че има нужда от моята помощ, веднага бих се отзовал. В момента работя като охранител в частна фирма.
- На какво ниво е българският бокс в момента и има ли разлика между времето, през което вие сте тренирал и сега?
- Беше зле, но лично аз наблюдавам възход през последните 5-6 години. Самият спорт доста се е променил. По мое време не беше толкова атрактивен.
- Няма как да не ви попитам за олимпиадата в Атланта през 1996 г. Как се подготвихте и с каква нагласа отидохте?
- Подготовка като за състезание, нищо особено. Заминах с нагласата за медал, без значение какъв ще бъде. Разбира се, много съжалявам, че изпуснах шанса да прославя България с олимпийско злато. Ако бях спечелил, имахме реален шанс да сме с трима златни медалисти. Жалко, че срещата се разви по такъв начин.
- Как се стигна до това объркване при резултат 3:2 във ваша полза?
- Не знам. В последните 30 секунди водех на моя противник с една точка и бях в ъгъла, за да си пазя преднината. Подвикнаха ми, че губя, и се отворих, за да наваксам, при което допуснах изравняване и съдиите присъдиха победата на опонента ми.


- Кои са най-незабравимите мачове, в които сте участвали?
- Изключвайки този от Атланта '96, бих посочил срещата, в която станах европейски шампион при професионалистите през 1999 г., а след това и мача за световната титла.
- Кой е най-силният противник, срещу когото сте се изправяли?
- Това е Оскар де ла Хоя, от когото загубих на четвъртфинала на олимпиадата в Барселона през 1992 г.
- Защо толкова рано спряхте с бокса?
- Заминах за Кипър със семейството си. Там започнах да работя в местен супермаркет. Опитах да се боксирам и там, но вече не поддържах необходимата спортна форма и не се получи.
- Какво е мнението ви за Кубрат Пулев?
- Добър боксьор, но избърза за мача с Кличко. За мен не бе готов, нямаше достатъчно опит за такъв двубой. Трябваше да се срещне с повече професионални противници, преди да се изправи срещу Владимир.
- Изненада ли ви загубата на Кличко от Тайсън Фюри?
- Не успях да го гледам, тъй като бях на работа. От коментарите на приятели чувам, че Кличко не се е представил на ниво. Все пак адмирации за него, успяваше да запази титлите си близо 10 години.

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама