Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/5145967 www.bgdnes.bg

Стотици камиони плашат да окупират Москва

Стотици товарни камиони са се насочили към Москва, за да я окупират в знак на протест срещу въведената наскоро в Русия система за плащане на километър при пренос на товари по пътищата.Около 300 собственици на фирми за товарни превози и шофьори на тирове бяха решили да проведат протестна акция още в понеделник.

Тръгнали от различни точки на страната, те не успяха да пристигнат в столицата, така че насрочиха друга дата за блокирането ѝ - 3 декември. На 5 декември пък е насрочена акция в цялата страна, но в повечето региони не е получено разрешение

Реклама

На много места в страната протестиращите са били спирани от силите на реда. В Нижни Новгород например като претекст за спирането им били изтъкнати съображения за терористична заплаха. На някои са били отнемани книжките. Властите по места правят всичко възможно да не допуснат камионите да стигнат до Москва.

Комунистическата партия на Русия изпрати обръщение до президента, премиера и депутатите да защитят конституционните права на товаропреносвачите. Според редица руски медии обаче властта е готова на силов вариант, за да прекрати протеста. БТР-и били готови да излязат, за да спрат тировете.

Александър Расторгуев, организатор на протеста в Москва, е бил задържан. Причината е неплатена глоба от 500 рубли. Въпреки всички заплахи и рестрикции протестът засега остава в сила. 

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама